REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

five3324

6 spørsmål og svar om økonomi fra Carsten O. Five

Carsten O. Five svarer på spørsmål fra våre lesere om økonomi i VI OVER 60. Her er seks spørsmål og svar som du kanskje også lurer på!

Tekst: Carsten O. Five Foto: NTB

Tips om billigere bilhold

Jeg synes det er utrolig dyrt å ha bil. Men dessverre bor jeg slik at det ikke er mulig å greie seg uten bil. Har du noen tips om billigere bilhold?

1. Kjøp bilen brukt – gjerne en som er tre – fire år gammel og har gått 70.000 – 90.000 km.
2. Kjøp bilen privat, men sjekk i Brønnøysund-registret at det ikke er pengeheftelser på den. Ta NAF-test på bilen.
3. Prut på kjøpet.
4. Trenger du å låne til kjøpet, utvid boliglånet ditt til det hvis det er mulig.
5. Ha bilen i mange år. Jo færre biler du har, jo mer sparer du.
6. Sjekk prisen på bilforsikring i andre selskaper. Det er mulig å prute på forsikringspremien.
7. Kjør forsiktig for å unngå skader – ha høy egenandel på forsikringen.
8. Hold fartsgrensen. Fartsbøter er rådyr toppskatt på bilholdet.
9. Ta service og reparasjoner i Sverige, hvis du har mulighet til det. Velg et lite verksted ved grensen, fremfor i de store i byene. Bestill time på forhånd.
10. Følg serviceanbefalingene til bilen. 
11. Originaldeler er normalt dyre. Det finnes billigere kopier som er omtrent like gode.
12. Ta godt vare på bilen. Da blir det lettere å selge den. Selg privat. Bruk internett.

Banken tar seg for godt betalt

Jeg er pensjonist og har grei økonomi. Jeg har en leilighet og et lite boliglån. Jeg har en del penger stående i banken, men jeg synes banken tar seg for godt betalt med gebyrer, lav rente på innskudd og høy rente på lån. Har du et råd?

Se på finansportalen.no på nettet og sjekk tilbudene forskjellige banker har der. Ta kontakt med to – eller tre banker som kan være interessante for deg. Se om du skal flytte innskudd eller lån til en eller to av dem. Du kan gjerne bruke to eller flere banker – dersom det passer deg. 

Bør vi selge aksjefondet?

Vi har en del penger stående i aksjefond. Det har vært litt urolige tider på børsene nå. I tillegg har vi litt gjeld. Bør vi selge aksjefond slik at vi får slettet gjelden?

Dette er helt avhengig av deres økonomiske situasjon. Har dere en grei økonomi og har det romslig nok i hverdagen er det ikke sikkert dere trenger å selge aksjefondene. Men er situasjonen litt anstrengt, skader det ikke å selge aksjefond og kvitte seg med gjelden. Da er gjerne den økonomiske situasjonen tryggere for dere.

Tvangstrekk

Jeg har dessverre pådratt meg for mye gjeld. Gjelden ble større enn jeg har hatt av verdier. Nå har namsmannen økt trekket ganske mye og siden jeg nesten er minstepensjonist, blir det ikke mye å leve av. Hva skal jeg gjøre?

1. Sett opp budsjett og regnskap slik at du kan dokumentere din økonomiske situasjon.
2. Be om et møte med namsmannen. Drøft situasjonen med han eller henne.
3. Du har krav på visse beløp for livsopphold og nødvendige utgifter.
4. Be om at tvangstrekket settes ned.
5. Vurder muligheten for gjeldsettergivelse sammen med namsmannen.

Spare til barnebarn

Vi har to små barnebarn som vi ønsker å spare penger for, slik at de kan ha litt ekstra til bolig når de blir over 18 år. Hva bør vi gjøre?

Siden det er mange år dere skal spare bør dere spare i aksjefond. For eksempel et internasjonalt aksjeindeksfond. Det kan være klokt at dere sparer i deres eget navn og først gir barna aksjefondene når de er 18 år. Da har dere kontroll på at pengene ikke blir brukt til annet før barna er 18 år.

Dårlig råd

Jeg sliter nå økonomisk. Jeg er enslig og har et ganske stort boliglån. Renter og avdrag svir hver måned. Jeg må stramme inn på alt annet. Har du et råd?

Spør banken om du kan få avdragsfrihet en stund, til økonomien eventuelt bedrer seg for deg. Se på finansportalen.no om du kan få lavere rente i andre banker. Finner du banker med lavere rente, bruk det som forhandlingskort med banken om å få lavere rente. Flytt til annen bank dersom det lønner seg.