REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

a,businesswoman,in,sneakers,conquers,the,city,stairs,,symbolizing,her

Gå i trapper er smart hverdagstrening

Trapper finner vi omtrent over alt rundt oss, både inne og ute, men har du noen gang tenkt over at det er en god treningsform å gå i trapper?

Tekst: Henning Holm (Leder for Grete Roede og en av landets mest erfarne personlige trenere) Foto: NTB

Trappetrening er en forbrenningsvinner, det gir god trening for hjertet vårt, øker kondisjonen og det er effektiv trening for legger, rumpe og lår!

Mitt første tips til deg som er interessert i å teste å bruke trapper som treningsform er å først finne en egnet trapp som har omtrent 25 trinn. 

Deretter går du opp trappen, og går rolig ned igjen. Ta noen ekstra pust på toppen og i bunn av trappen. Gjennomfør gjerne ti ganger til toppen. Jeg anbefaler alltid å prøve å gå ti minutter til og fra trappen du skal «gå» i, slik at du får både oppvarming og nedkjøring. Total varighet på økten vil være på 30-40 minutter, alt etter hvor mange pauser du tar underveis. Det kan være smart å være bevisst på at trappetrening krever koordinasjon, så om du trenger å holde i rekkverket så er det helt greit.

Øk intensiteten

Etter hvert som du har gjennomført økten fem-seks ganger vil det være smart å øke til 15 ganger til toppen, og opp til 20 ganger når du har passert 20 treningsøkter totalt. Du kan også variere mellom å gå i trappene, jogge i trappene, eller ta ett og ett trinn, kontra gå to trinn om gangen.

Trappetrening kan også være en sosial aktivitet 

Finn en egnet trapp, og dere kan være to eller flere sammen som trener samtidig. En av mine favorittøkter som jeg gjennomfører med mine PT-kunder er å dra til trappene i Holmenkollen eller på Bislett Stadion. Dette er store anlegg med inspirerende omgivelser som ikke krever adgangspenger. Du kan trene trapper i slike anlegg, og de finnes over hele landet, eller du kan trene i trappen hjemme. Trapper er stor sett en treningsform som er helt gratis.

Trening i trapper passer for de fleste!

Trening i trapper passer for deg som vil variere annen trening som å trene på treningssenter, jogge, eller sykle. Det er også en veldig god overføringsverdi fra trappetrening til å få «trøkk i beina» til å sykle eller gå gode fjellturer blant annet. 

Utbyttet du får av tiden du legger ned i trappen er økt forbrenning, bedre kondisjon, sterkere muskulatur i beina, og økt koordinasjon. Du får til og med en mental effekt, fordi trapper frigjør endorfiner, som gir økt følelse av velvære. 

Trapper er også en hverdagsaktivitet som er smart. Det å ta trappen foran heisen der hvor du ferdes i hverdagen vil gi en stor positiv endring i antall skritt du tar hver eneste dag.

Effektene er mange av noe så enkelt som å gå i trapper!