REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

caring,loving,adult,son,helping,his,old,senior,elderly,father

Hva er verdien av forskudd på arv?

Forskudd på arv skal avkortes i senere arveoppgjør, men hvilken verdi skal man legge til grunn? Verdien da man mottok forskuddet eller verdien på tidspunktet for det endelige arveoppgjøret?

Tekst: Advokat Christina Steimler Foto: NTB

SPØRSMÅL: Jeg lurer på én ting angående forskudd på arv. Jeg forstår det slik at det ikke er vanlig at man indeksregulerer forskudd på arv, men bruker paragraf 40 i loven om arv. Er dette riktig? I min familie er det et notat som sier at forskuddet skal indeksreguleres og at dette er vanlig praksis. Kan du si noe om dette temaet?

SVAR: Når man har mottatt forskudd på arv, skal dette avkortes i det senere arveoppgjøret. Spørsmål kan da oppstå vedrørende hvilken verdi som skal legges til grunn for avkortningen. Verdien da man mottok arven eller verdien på tidspunktet for det endelige arveoppgjøret.

Du har rett i at det er arveloven paragraf 40 som regulerer størrelsen på avkortningen. Hvis partene ikke har avtalt noe annet, bestemmer arveloven paragraf 40 at det er verdien da man mottok arven, som skal legges til grunn, med mindre dette vil være åpenbart urimelig.

Unntaket er ment å være snevert, og det skal mye til for å fravike lovens utgangspunkt. Men dersom det vil være åpenbart urimelig å legge verdien da man mottok arven til grunn, og arvelater har fastsatt en avkortningssum, kan denne summen legges til grunn, med mindre den ikke er for høy. I prinsippet kan en slik fastsettelse bero på en indeksregulering.

Utgangspunktet er imidlertid at dersom en eventuell avkortning skal bero på en indeksregulering, krever dette en avtale mellom arvelater og arvtaker. Et notat som sådan er ikke tilstrekkelig, med mindre notatet kan tolkes som en avtale mellom partene. Arvelater kan ikke ensidig avkorte i større utstrekning enn det loven tillater.