REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

senior,fitness,man,doing,kettle,bell,exercises,inside,gym,

Styrketrening fremmer potensen

Aldrende menn med intakt muskelstyrke hadde lavere
risiko for å rapportere nedsatt seksualfunksjon og ereksjonssvikt, sier forsker Anders Flataker Viken ved UiB. Han har ledet studien, et nordisk-baltisk samarbeid på over 2000 menns seksuelle helse.

Tekst: Anne-Karine Strøm Foto: Malene Lilleheim, UiB og NTB

Seksuell dysfunksjon, spesielt i forbindelse med evnen til ereksjon, er et vanlig problem blant eldre menn. Kjente risikofarer er fedme, diabetes 2, høyt blodtrykk, røyking og stort forbruk av alkohol, mens fysisk trening har vist seg å være beskyttende og forbyggende. Mindre kjent er imidlertid rollen som muskelstyrke har å si for menns seksualfunksjon. Det siste er nå avdekket gjennom en stor studie som har inkludert 2116 menn i alderen 48 til 75, et samarbeid mellom forskere i Norge, Island, Estland og Danmark.   

– Evnen til å være seksuelt aktive er et tema som opptar mange menn. Spesielt gjelder det såkalt erektil funksjon, populært kalt potens. Normal seksuell funksjon defineres som evnen til å oppnå seksuell nytelse, reisning og orgasme – og når disse evnene svikter, kan dette ha stor negativ innvirkning på mannens psykososiale helse, forklarer Anders Flataker Viken ved UiB. 

Kartlegge plager og symptomer

Fysioterapeuten med master i biomedisin har vært førsteforfatter i studien med tittelen: «Muskelstyrke og Mannlig seksuell funksjon» – et samarbeid mellom forskere ved Universitetet i Bergen, Haukeland Universitetssykehus, Tartu Universitetet i Estland, Universitetet i Aarhus og avdeling for primær helseomsorg i Reykjavik. 

– Vi har fulgt opp denne populasjonen siden 1990-tallet gjennom ulike spørreundersøkelser, hvor målet har vært å kartlegge helse i befolkningen. I den fjerde runden, som ble foretatt i 2021-23, kom det frem en rekke spennende og nye funn. Denne gangen svarte over 2000 menn på en spørreundersøkelse som spesifikt var rettet mot å kartlegge plager og symptomer som er typiske for aldrende menn, blant annet seksuell funksjon. I tillegg hadde vi data på livsstilsvaner og sykdommer, slik at vi kunne undersøke sammenhengen mellom mannlig seksualfunksjon og det vi kaller klassiske risikofaktorer for kardiovaskulær sykdom. Vi analyserte data på blant annet treningsvaner, sykdommer, BMI, alder, muskelstyrke og seksuell funksjon. Studien viste at det var en klar sammenheng mellom livsstilsfaktorer og seksuell helse, og at dette også gjelder fordeler ved å trene muskelstyrke, forteller Anders Flataker Viken. 

Tidligere forskning har pekt på at ereksjonssvikt kan være et forvarsel på endringer i karsystemet som disponerer for utvikling av hjerte- og karsykdommer.  

– Vi tror at ereksjonssvikt hos menn har de samme rotårsakene, eller at det er mange av de samme mekanismene som ligger til grunn. Om en mann opplever problemer med ereksjonsevnen, kan det være lurt å konsultere sin fastlege. Fastlegen kan evaluere helsestatus og kartlegge kardiovaskulære risikofaktorer, samt vurdere om videre behandling eller utredning er nødvendig. Tidlig avdekning og behandling av tilstander som påvirker hjerte- og karsystemet kan potensielt forebygge mer alvorlige komplikasjoner i fremtiden, sier forskeren. 

Muskeltrening gir bedre seksuell helse

En tidligere studie har vist at menn 55+ kan forvente om lag 15 flere år med seksuell aktivitet. Og menn med god helse kan tillegge ytterligere 5-7 år. Rent fysiologisk er mannens evne til å få ereksjon en kompleks biologisk og psykososial prosess som innebærer en sammensatt koordinering av funksjoner som er knyttet til sentralnervesystemet, spinalreflekser og det parasympatiske nervesystemet, samt hormonsystemet (det endokrine systemet), muskelceller, blodomløpet og blodårer. 

– Uten å gå nærmere inn på de medisinske detaljene, viser en rekke studier at erektil dysfunksjon (ED) har en klar sammenheng med hjerte- og karhelse. Faktorer som har vist seg å være assosiert med ED er fedme, diabetes, høyt blodtrykk, røyking, mye alkohol og inaktivitet. Felles for disse faktorene er at de fremmer inflammasjon og sykdomsendringer i vårt hjerte- og karsystem. Når det kommer til evne til å oppnå normal ereksjon, vet vi at god blodtilførsel er helt sentralt. Det erektile vevet i mannens penis er rikt på blodårer som har god evne til å utvide seg og tillate økt blodgjennomstrømning. Vi tror at de overnevnte faktorene fremmer negative forandringer i disse blodårene og andre viktige strukturer – og dermed kan lede til ereksjonssvikt, sier Flataker Viken.

Den nye samarbeidssstudien viser at det også er en klar sammenheng mellom muskelstyrke og risiko for å rapportere nedsatt seksualfunksjon og erektil funksjon.            

– Ved de funnene vi nå har gjort er det enkelt å kunne ta med seg noen råd. Allerede vet vi at diabetes 2, røyking, høy BMI og høyt blodtrykk er negativt – og at kondisjonstrening og fysisk aktivitet virker positivt. Nå vet vi i tillegg at å trene muskelstyrke har god effekt på seksualfunksjonen. Ved mer kunnskap om dette kan menn bli motivert til livsstilsendringer. Ved å trene muskelstyrke tar man ikke bare vare på musklene sine, men også ereksjonsevnen, sier Flataker Viken, som er opptatt av å bryte tabuer rundt dette temaet.