REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

concentrated,concerned,european,senior,old,elderly,couple,spouses,grandparents,doing

Kan eks-svigerdatter ta halvparten av pengene?

Ekteparet hjalp sønn og svigerdatter med en million kroner for å komme inn på boligmarkedet. Dette var før arveavgiften ble opphevet og de fordelte summen 50/50 mellom de to. Nå har det blitt brudd mellom sønn og svigerdatter, og hun mener at den halve millionen er hennes. Har hun rett?

Tekst: Advokat Kjell Morten Méd Foto: NTB

SPØRSMÅL: Vi er et ektepar som bare har ett barn, en sønn, som er gift og har barn. For noen år siden, ca. 2010, hjalp vi sønnen og svigerdatteren inn på boligmarkedet ved at sønnen vår fikk en million kroner. Den gangen var det mange penger og utgjorde en ganske stor del av kjøpesummen for leiligheten. Dette var før arveavgiften ble opphevet, og for å spare arveavgift fordelte vi summen 50/50 mellom de to. Nå har det blitt brudd mellom sønnen og svigerdatteren. De krangler om det aller meste. Det frekkeste er kanskje at svigerdatteren hevder at de pengene som ble satt på henne pga. arveavgiften, faktisk var en gave til henne. 

Sønnens advokat sier at det får stor betydning for skilsmisseoppgjøret om det var slik at sønnen vår fikk hele beløpet – eller om svigerdatteren fikk halvparten. Hvis han fikk hele beløpet, kan han kreve skjevdeling for beløpet og verdistigningen på beløpet. I motsatt fall, hvis de fikk like mye av oss, nuller det seg ut og han har ikke noe skjevdelingskrav. 

Hva mener dere om dette?

SVAR: Da dere skulle hjelpe sønnen og hans familie inn på boligmarkedet, valgte dere å fordele pengene mellom sønn og svigerdatter på den mest gunstige måten økonomisk, ut fra de gjeldende arveavgiftsreglene. Jeg går ut fra at dette ble meldt til arveavgiftsmyndigheten i form av en gavemelding, og at gaven er registrert på både sønnen og svigerdatteren. 

Hvis dere ikke hadde delt beløpet på denne måten, men overført alt til sønnen, ville han måttet betale arveavgift. Dere er nok bundet av det valget dere tok. Svigerdatteren hevder nå at gaven til henne var reell, og det kan hun dokumentere ved å legge frem en kopi av gavemeldingen. Deres sønns advokat har helt rett i at dette får store økonomiske konsekvenser for skilsmisseoppgjøret. 

Dere er langt fra alene om å oppleve dette. Hvis skilsmisseoppgjøret ender i retten vil antagelig svigerdatteren og hennes advokat hevde at gavemeldingen gir et korrekt bilde av hva som skjedde – og at dere ga 500.000 kroner til svigerdatteren. Dommeren vil vurdere bevisene og legge til grunn det han finner riktig. 

Det er avtalefrihet mellom partene i et skilsmisseoppgjør. Partene er ikke forpliktet til å dele verdiene etter de reglene og mulighetene som følger av ekteskapsloven. Hvis svigerdatteren deres vil, kan hun velge å gå med på et økonomisk oppgjør hvor deres gave regnes som at den var ment til ham. De fleste skilsmisseoppgjør ender med et forlik. Spørsmålet om hvem som egentlig skal ha fordelen av millionen dere bidro med er et ekstra argument for å finne et forlik begge parter kan leve med.