REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

cheerful,happy,mature,older,couple,signing,papers,,investment,documents,,insurance

En avtale er ikke alltid en avtale. Selv i de beste familier.

Mange familier opplever at løslige avtaler kan bli til konflikter. Det være seg om penger, eiendom eller annet. Derfor er advokatens råd at man må snakke sammen og avklare alles forventninger og forutsetninger.

Avtaler skal holdes! Muntlige avtaler er like bindende som skriftlige! Dette er grunnleggende regler alle kjenner til. Og det er gammel rett! I Kong Christian Den Femtis Norske Lov av 15. april 1687. Femte Bog. i cap. 1. art står det: 

«Enhver er pligtig til at efterkomme hvis han med Mund, Haand og Segl lovet og indgaaet haver.»

Men så er det dette med teori og praksis – og ikke minst dokumentasjon og bevis for hva som egentlig ble avtalt. Det hjelper så lite å ha en rettighet hvis det i praksis ikke er mulig å få den gjennomført. I noen tilfeller kan du ha rett, men du kommer ingen vei hvis du ikke har sørget for å få rettsvernet på plass. 

I løpet av årene som familie- og arverettsadvokat er det en problemstilling som går igjen: Hvor formelle skal vi være når vi avtaler noe internt i familien? Hytta overføres til et av barna. Men hva ble egentlig avtalt? Var overføringen en gave eller forskudd på arv? Skal hyttas verdi trekkes fra i barnets arv på det endelige arveoppgjøret? I så fall – med hvilken verdi? Hvor mye – og hvilke uker – skulle egentlig far og mor kunne bruke hytta? Hva med søsterens bruksrett? Kan søsteren låne ut sine uker en sommer til en venninne? Kan hun ta betalt? Kan han som overtok hytta selge den? Hva da med de andres bruksrett? Skal han dele gevinsten? 

Mange foreldre hjelper sine barn inn på eiendomsmarkedet. Det er supert. Men var det lån, gave eller forskudd på arv? Kanskje en kombinasjon? Hvor stort var lånet? Skal det betales avdrag? Hvilken rente? Hvor lenge skulle lånet løpe? Kan far og mor – hvis de skulle trenge pengene – krevet lånet tilbake etter en tid? 

Det som i utgangspunktet var en positiv og fin ting vender seg noen ganger helt uventet til å bli en konflikt i familien. 

Advokatens råd er enkelt: Snakk sammen før det tas noen avgjørelser. Synliggjør og avklar alles forventninger og forutsetninger. Livet utvikler seg ofte helt annerledes enn vi tror. Snakk også om hva som skal gjelde hvis noe uventet skjer. Sykdom? Samlivsbrudd? Død? Økonomiske problemer? Det er utrolig nyttig å snakke seg gjennom disse spørsmålene. Hvis man kommer frem til en løsning alle mener er god må det følges opp formelt. Lag enkle møtereferater. Få det avtalte ned på papiret og få på plass underskrifter. Sørg for rettsvern ved tinglysning i grunnboken når det er mulig. Følg opp i partenes skattemeldinger.  

Svært mange problemer kan unngås hvis rådene følges. Men det er ingen 100 prosent garanti for suksess. I familieforhold er det en ekstra faktor som trumfer det meste. Selv om du har jussen på din side velger de færreste å gå til sak mot egne barn eller for eksempel tvinge gjennom et salg av barnets bolig hvis barnet ikke betaler renter eller avdrag som avtalt.