REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

senior,smiling,woman,with,eyeglasses,pushing,a,shopping,cart,in

Hva bør jeg spise og ikke spise med fibromyalgi?

Hun har fått diagnosen fibromyalgi og lurer på hvilket kosthold som er best. Og hva bør man absolutt unngå å spise? Legen svarer.

Tekst: Lege Rolg Luneng Foto: NTB

SPØRSMÅL: Jeg har fått diagnosen fibromyalgi, og har fått beskjed om å trene jevnlig, men moderat, og spise sunt, mye grønt og fisk. Hva annet bør jeg tenke på? Og er det noe jeg absolutt bør unngå å spise? Takknemlig for gode råd.
Hilsen Kristin, 52

SVAR: Fibromyalgi regnes i medisinen som en smertesykdom uten kjent(e) årsak(er). Den har i mange år vært forsøkt behandlet med blant annet fysisk trening, medisiner som brukes mot depresjon og atferdsterapi, og individuell tilpasning av aktivitet, stressreduksjon og jobbtilrettelegging. Det er svært ulike grader av smertetilstanden som hovedsakelig rammer bindevev, muskler og i mindre grad leddfunksjonene. Mange har ledsagende symptomer som hodepine, trøtthet og søvnforstyrrelser med flere. Det er også viktig at legen utelukker stoffskiftesykdom og andre, mer revmatiske bindevevslidelser som kan gi de samme symptomene.

Det har i mange år vært store diskusjoner om hva som er riktig og galt kosthold, også for dem som rammes av fibromyalgi. Mange mener fortsatt at kostholdet ikke spiller noen rolle, men det strider mot empirisk kunnskap og pasienterfaringer. Noen av de beste forskerne på området er i dag enige om at mat med lite kalorier og lite karbohydrater, samt høyt fiberinnhold, som samtidig inneholder høye nivåer av antioksidanter og fytokjemikalier (plantenæringsstoffer), er det beste kostholdet.

Kostholdet bør settes sammen slik at man oppnår det som kalles et betennelseshemmende kosthold. Det består av mye grønt, noe frukt og bær, nøtter og frø, noe kjøtt (kun hvitt kjøtt) og fisk som ikke bør være fritert eller stekt i stekepanne, belgvekster og bønner. Du bør helst unngå alt av sukkerholdig mat og drikke, unngå helt siktet hvetemel eller alle typer mel en periode, og erstatt disse med glutenfrie melvarer. Spis ikke rødt kjøtt og svinekjøtt, unngå saltvannsfisk med unntak av tunfisk og makrell (spis gjerne makrell i tomat) og oppdrettsfisk, men spis heller ferskvannsfisk. Og du bør heller ikke drikke kaffe, svart te eller alkohol.

Prøv alt dette i tre–fire måneder for å se hvor mye bedre du blir. Om du ikke klarer å gjennomføre alt, så gjør det du klarer. I tillegg til disse kostrådene kan du gjerne drikke urter som renser lever, nyrer og tarm.

Angående fysisk trening bør du helst starte med sirkulasjonsfremmende trening som får blodet til å sirkulere godt i muskler, ledd og bindevev, og gjør deg gjennomvarm og svett. Det vil avgifte kroppen og bedre både nærings- og oksygenopptaket i vevene som er betente. Noen har også prøvd infrarød badstue med god effekt på smerter, stivhet, frysninger og dårlig blodsirkulasjon i hud og bindevev. Slike kan bestilles via nettbutikker.