REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

portrait,of,a,happy,smiling,elderly,senior,couple,using,laptop

FÅ SVAR! Fem spørsmål om pensjon

Regulering av pensjon. Pensjons-arv. Pensjon i utlandet. Ufør og alderspensjon. Ta ut innskuddspensjon. Klikk inn og få svar om dette.

Tekst: Morten Gjelstad, Leder Strategi, analyse og arbeidsliv, Liv og Pensjon i KLP Foto: NTB

Er det riktig at pensjonister har fått dårligere regulering av pensjonen enn lønnstagere?

Ja, alderspensjon fra folketrygden og offentlig tjenestepensjon under utbetaling reguleres svakere enn lønnsveksten. Fra 2022 reguleres disse pensjonene med gjennomsnittet av lønns- og prisvekst. Over tid kan dermed pensjonistene forvente å få en inntektsutvikling som er litt bedre enn prisveksten, men litt svakere enn lønnsveksten. Pensjonistene kan med andre ord forvente å få om lag halvparten av reallønnsveksten som lønnstagerne får. I perioden 2011-2023 har imidlertid realveksten av både lønn og pensjon vært lav. Nominell lønnsvekst var i gjennomsnitt 3,4 prosent og prisveksten var 2,7 prosent. Lønnstagerne fikk i perioden en reallønnsvekst på 0,7 prosent, mens pensjonistene fikk en realvekst i pensjonene på 0,2 prosent i årlig gjennomsnitt. Tallene er hentet fra pensjonsmeldingen. 

Hvem arver pensjonen min? 

Dine arvinger får ikke noe av alderspensjonen din fra folketrygden, offentlig tjenestepensjon, ytelsespensjon eller hybridpensjon i privat tjenestepensjon. Dette er som hovedregel livsvarige ordninger der pensjonspengene til de som dør tidlig er med på å finansiere pensjonen til de som lever lenge. Heller ikke avtalefestet pensjon (AFP) tilfaller arvingene av samme grunn.  

Innskuddspensjonen, som er den vanligste tjenestepensjonen i privat sektor, går derimot til dine arvinger om du dør. Først skal pengene benyttes til en barnepensjon på inntil 1 G i året. Er det mer penger igjen, skal de benyttes til pensjon til ektefelle, registrert partner eller samboer. Er det ingen slike arvinger og pensjonskapitalen overstiger det som eventuelt er nødvendig for barnepensjon skal resten utbetales til dødsboet. 

Kan jeg ta med alderspensjonen min til utlandet? 

Du kan ta med deg alderspensjon fra folketrygden eller tjenestepensjon til utlandet om du bosetter deg midlertidig eller permanent. Vær likevel oppmerksom på at du tjener opp trygdetid i folketrygden om du bor i Norge mellom 16 og fylte 66 år. Maksimal trygdetid er 40 år. Flytter du fra Norge uten at du har full trygdetid kan det få betydning for størrelsen på pensjonen din. Dette vil ofte være tilfellet for de som har bodd noen år i utlandet i dette aldersintervallet. Du kan også ta med deg pensjonsutbetalingen av AFP (avtalefestet pensjon) til utlandet uten konsekvenser. Jobber du hos en arbeidsgiver med AFP, men flytter til utlandet før du tar ut AFP, kan du miste retten til AFP. 

Jeg er ufør, må jeg søke om alderspensjon? 

Det spørs. Er du 100 prosent ufør er svaret nei. Du får med gjeldene regler automatisk alderspensjon fra folketrygden ved 67 års alder. Dette gjelder som hovedregel også for tjenestepensjonsordninger, men jobber du i offentlig sektor og har særaldersgrense blir du overført til alderspensjon fra tjenestepensjonen ved denne (sær)aldersgrensen.  

Er du delvis ufør er svaret på spørsmålet: ja. Du må søke alderspensjon for stillingen du jobber i og når du ønsker å ta ut denne. Du kan ta ut alderspensjonen fra folketrygd eller tjenestepensjonen tidligst fra 62 år, og du kan jobbe samtidig som du tar ut pensjonen uten at denne blir redusert. Du har også rett til å utsette uttaket av hele eller deler av pensjonen og den årlige pensjonen kan dermed bli større. Det er dette som kalles for nøytralt uttak og er den viktigste grunnen til at du må søke om å ta ut pensjonen din.

Kan jeg ta ut hele innskuddspensjonen i en sum?

Nei, innskuddspensjonen må som hovedregel utbetales over minst ti år og minst til du er 77 år. Det er imidlertid en unntaksregel som sier at du eller pensjonsleverandøren din kan bestemme at pensjonsutbetalingen skal utgjøre minst 20 prosent av folketrygdens grunnbeløp og at utbetalingstiden kan settes ned til det antall hele år som er nødvendig for å oppfylle dette. Du kan også velge å fordele utbetalingen av innskuddspensjonen over flere år enn minimum.