REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

group,of,young,people,making,a,beach,party,toasting,with

Han vil ikke eie familiehytta med festglad nevø

Hyttesameiet med broren har fungert godt i alle år. Problemet er en festglad nevø som har fester på hytta der det herjes og ting blir ødelagt. Dette plager begge brødrene. Og nå lurer onkel på hva han kan gjøre dersom broen dør først og nevøen arver farens eierpart.

Tekst: Advokat Kjell Morten Méd Foto: NTB

SPØRSMÅL: Da våre foreldre døde, arvet min bror og jeg familiehytta. Sameiet mellom oss har fungert fint i alle år, vi har ingen sameieavtale. Broren min er skilt og har bare ett barn, en sønn som jeg har et vanskelig forhold til. Han er lite på hytta, men når han er der er han sammen med venner. Det festes, herjes, ting går i stykker. Broren min er klar over dette og rydder opp så godt han kan, men dette plager oss begge. Hva skjer når broren min dør? Da regner jeg med at nevøen min arver sin fars eierpart. Hva kan jeg gjøre?

SVAR: Du har helt rett i det juridiske utgangspunktet. Hvis din bror ikke har skrevet et testament og fastsatt noe annet, arver sønnen sin fars eierpart i hytta. Du skriver intet om hvem som er dine arvinger – og hvilket forhold de har til hytta? Det kan jo også være at du dør først. Samme regler gjelder uavhengig av om du eller din bror dør først. Når dere begge er borte er det arvingene deres som er sameiere. 

Når din bror dør trer nevøen din inn i det samme forholdet som faren hadde og får hans rettigheter og forpliktelser. Hvis det ikke er en sameieavtale på plass når din bror dør er det sameigeloven fra 1965 som gjelder. Både du og din nevø har rett til å kreve oppløsning etter sameielovens paragraf 15 (se artikkelen om sommerhytta i juliutgaven av Vi Over 60). Hvis dere er enige, kan eiendommen selges på det åpne markedet gjennom en eiendomsmegler. Da har dere en felles interesse i å få mest mulig for eiendommen. Når den er solgt kan dere dele salgssummen 50/50. Sameiegloven har også regler om intern forkjøpsrett.

Mitt råd er at du og din bror setter dere sammen og finner en løsning dere begge kan leve med. Kan en av dere kjøpe den andre ut nå? Kan den av dere som lever lengst få rett til å kjøpe ut førstavdødes eierpart til en på forhånd fastsatt pris? Kan dere få på plass en avtale med en ryddig og grei løsning for oppløsning og salg – uansett når det skjer og uansett hvem som er sameiere? 

Hvis du og din bror inngår en avtale nå vil arvingene deres tre inn i avtalen og vil være bundet av det dere avtaler. Det kan være nødvendig å sikre en slik løsning ved at det opprettes både en sameieavtale og et testament.