– Arver barnebarna hytta dersom vår syke datteren dør?
De har en alvorlig syk datter og en svigersønn som de ikke har noe godt forhold til. Hytta ble gitt til datteren som særeie for noen år siden, og nå vil de forsikre seg om at barnebarna arver hytta dersom datteren dør. Men er det så enkelt? VI OVER 60-advokaten svarer.
SPØRSMÅL: Vi har bare ett barn – en voksen datter. Hun er gift og har to barn – begge er myndige. Datteren vår har blitt alvorlig syk – og det kan ende med at vi mister henne. Det er en veldig vond situasjon for oss alle – og arv og penger betyr lite i forhold til liv og død. Men livet går uansett videre og vi har et arverettslig spørsmål om hytta. For noen få år siden overførte vi hytta til datteren vår. Vi har ikke noe godt forhold til svigersønnen og vi bestemte at hytta skal være hennes særeie. Vi avtalte – muntlig – at vi kan bruke hytta så mye vi ønsker. Vi regner med at barnebarna arver hytta og at vi fortsatt kan bruke hytta?
SVAR: Det ligger mange arverettslige spørsmål og latente problemer i den situasjonen dere beskriver. Her kommer noen stikkord og innspill:
Dere påla særeie da dere overførte hytta til datteren. Det vil få betydning i flere relasjoner. Noen av konsekvensene er ikke like godt kjent. Hovedpoenget med særeie er som regel å «redde» verdiene hvis det blir skilsmisse. Men ved død blir det litt annerledes. For det første går ikke hytta inn i et eventuelt uskiftebo svigersønnen oppretter hvis han blir enkemann. Men svigersønnens krav på ektefellearv reduseres ikke selv om hytta er konens særeie. Han vil altså arve ¼ av hytta etter sin kone.
Hvis datteren deres er i form til å snakke om disse spørsmålene bør dere sammen med henne rydde litt opp i det juridiske. Jeg antar at hun også har sin mening om hvilke løsninger som er best. Hun kan for eksempel opprette et testament hvor hun begrenser ektefellens arverett og bestemmer at hele hytta skal tilfalle barna. Mannen må gjøres kjent med et slikt testament. Hun kan også overføre hytta til barna nå – med en bruksrett til dere.
Bruksrettigheter bør avtales skriftlig og sikres ved tinglysning. Nå er det ikke arveavgift. Men den kan komme tilbake. Ingen vet hvordan eventuelle nye arveavgiftsregler blir utformet. Men en altfor omfattende bruksrett for dere kan skape problemer i forhold til en fremtidig arveavgift. I forhold til den gamle arveavgiftsloven ble det akseptert bruksrett opp til fire uker pr. år. Hvis man avtalte mer omfattende bruksretten la arveavgiftsmyndighetene til grunn at rådigheten ikke gikk over til mottaker før bruksretten opphørte. En for omfattende bruksrett kan derfor føre til arveavgift en gang i fremtiden.