REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

funeral,,church,and,senior,woman,for,ceremony,,sermon,and,memorial

Eksen kan arve pensjonen din. Slik hindrer du det

Visste du at din tidligere ektefelle kan arve pensjonen din hvis du faller fra? Her får du vite hva du kan gjøre med det.

Tekst: Kristin Sørdal Foto: NTB

Har du eller ektefellen din vært gift tidligere, kan store deler av ektefelle- eller etterlattepensjonen tilfalle eksen – selv om dette ekteskapet ble avsluttet for veldig mange år siden.

Det kan være gode grunner til at du ikke vil at din tidligere ektefelle skal arve pensjonen din hvis du skulle falle bort. Kanskje har dere en dårlig relasjon?

– I mange situasjoner vil nok mange tenke at det nettopp er eksen som er den mest verdige mottakeren av pensjonen. For eksempel dersom noen går fra hverandre etter et langt ekteskap med felles barn, og den ene gifter seg på nytt, kort tid før sin død, påpeker Christian H. Haraldsen, kommunikasjonssjef i Gjensidige Forsikring.

– Må finne ei dame til eksmannen

Statens Pensjonskasse (SPK) forteller om ulike reaksjoner når ektefellepensjon er tema på pensjonistkurs. Kursholdere forteller at de opplever at noen blir inspirert til å fri til sine samboere gjennom mange år, når de er på kurs og lærer mer om hvordan regelverket virker. Andre igjen tenker annerledes:

– En deltaker, relativt nygift, på et kurs vi holdt for en tid tilbake fikk en annen innskytelse: Hun reiste seg plutselig og sa hun måtte skynde seg hjem og finne ei dame til eksmannen slik at han kunne gifte seg på nytt. Hun ville ikke at eksen skulle få noe av etterlattepensjonen etter henne, forteller Henk Sivertsen, leder for kursavdelingen i SPK.

Hvis din tidligere ektefelle gifter seg på nytt vil nemlig ikke han eller hun lenger ha rett på etterlattepensjon etter deg.

– Og det er økonomisk fordelaktig å være gift fremfor å være samboere, når det gjelder dette, sier Øyvind Røst, pensjonsøkonom i KLP.

– Enkelte avtaler har krav om at man må være gift før man fyller 65. Så er man samboere, men vurderer ekteskap – og det finnes ektefellepensjoner – kan det være smart å gifte seg før man fyller 65, sier pensjonsekspert Stian Revheim i DNB.

Mens mange kan ha forståelse for reglene som gir pensjonsrett til fraskilte, forteller Haraldsen i Gjensidige om andre reaksjoner:

– Det kan føre til sterke reaksjoner og harde beskyldninger. Folk er ofte i en sårbar situasjon etter et dødsfall, noe som kan bidra til sterke følelsesutbrudd. Ettersom fordelingen er klart regulert i loven er det fra forsikringsselskapenes side ingen mulighet for diskusjon.

Barn har betydning

Dersom eksen gifter seg på nytt, vil retten til etterlattepensjon fra tidligere ektefelle forsvinne. Og dersom eksen dør, går resten av pensjonen til den gjenlevende ektefellen.

Ifølge lovverket kan det altså være nok at eksen din har giftet seg på nytt.

Tidligere ektefelle kan ha rett til ektefellepensjon hvis:

  • Du hadde medlemskap i offentlig tjenestepensjon før skilsmissen
  • Din tidligere ektefelle var minst 45 år ved skilsmissen, har ikke giftet seg på nytt, og har ikke fraskrevet seg pensjonsrettighetene
  • Ekteskapet hadde vart i minst 10 år

I noen tilfeller kan det også være nok at han eller hun er i et nytt samboerskap, men ifølge Revheim forutsetter det at eksen da har barn sammen med ny samboer. Eksen din vil da ikke lenger ha rett på ektefellepensjon.

Hva kan du så gjøre selv?

Det er mulig å be tidligere ektefeller om å frasi seg retten til pensjonen:

– Dersom du gifter deg på nytt, kan du be din tidligere ektefelle om å fraskrive seg rettighetene til ektefellepensjon etter deg, men det er opp til din tidligere ektefelle å eventuelt gjøre det, sier Røst.

Ifølge det KLP kjenner til, er det imidlertid svært sjelden denne muligheten benyttes.

Det er den tidligere ektefellen som må gi beskjed om at han eller hun frasier seg retten til ektefellepensjon. Og ifølge Røst bør det gjøres skriftlig og med underskrift.

– Det bør også tydelig komme fram hva det er den tidligere ektefellen frasier seg. Så bør dokumentet sendes pensjonsleverandøren til eksen.

Han sier det så langt de kjenner til ikke er noen formelle krav til hvordan man frasier seg retten til ektefellepensjon etter en tidligere ektefelle.

Ikke uvanlig at eksen får mest

Ektefellepensjon, «enkepensjon» eller etterlattepensjon er en pensjon du har gjennom pensjonsordningen fra arbeidsgiver. Og både enker og enkemenn kan ha krav på ektefellepensjon – og også tidligere ektefeller.

Dersom du eller ektefellen din har vært gift tidligere, kan store deler av pensjonen tilfalle eksen – selv om dette ekteskapet ble avsluttet for veldig mange år siden.

Ifølge pensjonsekspertene, er det ikke uvanlig at tidligere ektefelle kan ha rett på den største andelen av ektefellepensjonen.

– Det skjer ganske ofte, at nåværende ektefelle får en ganske liten andel av pensjonen, mens eksen får størsteparten. Mange avtaler utbetales etter «fartstid» i ekteskapet opp mot avdødes totale «ekteskapstid», forklarer Revheim i DNB.

Ektefellepensjonen deles mellom tidligere og nåværende ektefelle etter fastsatte regler.

– Mange fraskilte som henvender seg til oss, er overrasket over hvor mye de får i pensjon og lurer på om det er riktig, sier Røst, og forteller at noen fraskilte er glade for pensjonen og føler at den er helt fortjent.

– Samboere kan føle seg lurt

Er det snakk om flere tidligere ekteskap, kan det bli en fordeling mellom alle de tidligere ektefellene.

– Da blir ektefellepensjonen etter deg delt ut fra hvor mange påbegynte år hver av ektefellene var gift med deg. Da kan den tidligere ektefellen som eventuelt var gift lengst, få mesteparten av ektefellepensjonen, mens din nåværende ektefelle får relativt lite, forklarer Røst, og forteller videre at det er flere som først starter opp som samboere, som reagerer på ektefelle-regnskapet:

– Mange som finner seg en ny kjæreste kan være samboere i mange år før de gifter seg på nytt og blant de er det flere som gir uttrykk for at de føler seg lurt når tiden som samboere ikke teller med i den «ekteskapelige brøken», sier Røst.

Han forteller at noen uttrykker at de skulle ønske de selv kunne velge hvor mye som skal gå til hvem – og om noe i det hele tatt skal gå til fraskilt ektefelle.

Generelt gjelder dette: Sett deg inn i hvilke pensjonsordninger og rettigheter du har gjennom egne og ektefelles arbeid. Det kan være avvikende vilkår hos de ulike pensjonsselskapene.

Dette får den etterlatte i ektefellepensjon

– Er du i yrkesaktiv alder får ektefellen som hovedregel en nettoberegnet ektefellepensjon om du dør, men er du pensjonist får ektefellen ofte bruttoberegnet ektefellepensjon, forteller Røst i KLP.

Nettoberegnet betyr at enkemann eller enke som hovedregel får 9 prosent av lønnen som avdøde hadde da han eller hun sluttet å jobbe eller som pensjonen ble beregnet ut fra.

Dette er ved full opptjening i tjenestepensjonsordningen, som er 30 år. For en yrkesaktiv vil tid fra død til aldersgrensen for stillingen medregnes.

Etterlattepensjon

Etterlattepensjon brukes ofte som et samlebegrep for de to ytelsene ektefellepensjon og barnepensjon.
Ektefellepensjon beregnes i forhold til din opptjeningstid. Full opptjening er 30 år i 100 prosent stilling.
Det er ektefelle og registrert partner (ikke samboere) som har rett til etterlattepensjon. Avdødes barn under har i tillegg rett til faste utbetalinger som kalles barnepensjon, opp til en gitt alder.