REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

horizontal,banner,happy,old,couple,in,love,seated,on,couch

– Vi er redd for at far skal overføre store verdier til sin nye kone

Søsknene er redd for at faren skal overføre store verdier til sin nye kone. De lurer både på om det er lovlig og hvordan de kan finne ut om det skjer. VI OVER 60-advokaten svarer.

Tekst: Advokat Kjell Morten Méd Foto: NTB

SPØRSMÅL: Mine foreldre har vært skilt i mange år. Min gamle far, som er velstående, har nylig giftet seg med en mye yngre kvinne. Jeg og mine søsken er nå redd for at far overfører store verdier til sin nye kone. Kan han gjøre det? Hvordan kan vi finne ut dette?

SVAR: Din far står svært fritt til å overføre verdier til sin nye kone, og han kan gjøre det på flere måter. 

Far og ny kone kan opprette ektepakt hvor far frafaller sin rett til likedeling. Da blir det likedeling av alle verdier ved brudd og død. Far kan også, ved å bruke ektepakt, gi sin kone store gaver. Ektepakter er gyldige mellom partene uten tinglysning, så det er ikke sikkert at ektepakten blir tinglyst. Hvis den tinglyses, kan du bestille en kopi ved å henvende deg til ektepaktregisteret. 

Din fars nye kone har en automatisk lovfestet arverett på ¼ av alt far eier den dagen han dør. Far kan i sitt testament øke eller minske denne arven. I testamentet må han forholde seg til reglene om barnas krav på pliktdelsarv. Fra 1. januar 2021 er pliktdelen 1,5 millioner kroner (15 G) til hvert barn. Alt utover pliktdelen kan han testamentere til ektefellen. Barna har ingen innsynsrett i fars testament før han dør.