REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

planning,,documents,and,finance,with,elderly,man,on,laptop,in

Kan jeg ha to fremtidsfullmakter?

Innsender har glemt et viktig punkt i fremtidsfullmakten og lurer på om han må skrive en helt ny fremtidsfullmakt eller om han kan lage en til med kun det siste punktet? VI OVER 60-advokaten svarer.

Tekst: Kjell Morten Méd Foto: NTB

SPØRSMÅL: I 2018 skrev jeg en fremtidsfullmakt, men glemte å ta med en leilighet som jeg eier i utlandet. Kan jeg skrive en ny fullmakt som bare handler om denne leiligheten, eller må jeg skrive en helt ny fremtidsfullmakt?

SVAR: Fremtidsfullmakter kan endres og tilbakekalles. Antakelig går det greit å lage et tillegg. Tillegget må være formelt korrekt som en selvstendig fremtidsfullmakt og ha både underskrift og vitner. Men i praksis er det som regel både enklere og bedre å opprette en ny fremtidsfullmakt. Da får du alt i ett dokument. 

Vi har nå hatt ordningen med fremtidsfullmakter i ti år og du var tidlig ute med å opprette din fremtidsfullmakt. Basert på rettspraksis og erfaring fra det praktiske liv har det skjedd en fortløpende utvikling i hvordan vi formulerer innholdet i fremtidsfullmaktene. Vi har rett og slett lært mer om hva som skal og bør tas med i teksten. Hvis den som bisto deg i 2018 var svært fremsynt står fremtidsfullmaktens ordlyd står seg godt i forhold til dagens regler og praksis, men det ville jeg i alle fall sjekket når du likevel skal gjøre noe med fremtidsfullmakten.

Eiendommen i utlandet reiser noen særlige spørsmål. Eiendommen bør med i fremtidsfullmakten. Men du bør også se nærmere på hvordan en norsk fremtidsfullmakt vil bli akseptert i det landet eiendommen ligger. Hvordan vil eiendomsmeglere, tinglysning, rettsvesenet, offentlige myndigheter og andre forholde seg til fremtidsfullmakten og fremtidsfullmektigen? Har det landet eiendommen i ligger i en ordning med fremtidsfullmakter? Må det opprettes egne fullmakter etter landets regler?

Når vi bistår våre klienter med å opprette norske testamenter som omfatter eiendommer i utlandet er vårt råd at klienten tar kontakt med en lokal advokat der eiendommen ligger og spør hva som bør gjøres for at prosessen blir så enkel (og billig!) som mulig for arvingene når den tid kommer. Svaret fra de utenlandske advokatene er som regler at det – med utgangspunkt i det norske testamentet – også opprettes et testament i det landet eiendommen ligger. Antakelig er det på samme måte med fremtidsfullmakter.