– Vi vil overføre en eiendom som forskudd på arv til en av våre to sønner
Ekteparet ønsker å overføre en eiendom som forskudd på arv til den ene av sine to sønner. De har både laget gavebrev og har valgt å tinglyse. Men hvem kan være vitne på skjøtet? VI OVER 60-advokaten svarer.
SPØRSMÅL: Vi skal overføre en eiendom som forskudd på arv til den ene av våre to sønner. Vi har laget gavebrev. Vi har vurdert argumentene for og imot tinglysing, og har bestemt oss for å ta kostnaden med dokumentavgiften. Hvem kan være vitner på skjøtet?
SVAR: Gavebrev er en ryddig og fin løsning. I gavebrevet bør dere presisere hvem som er giver, hvem som er mottaker, og identifisere eiendommen med gårds- og bruksnummer, kommune og adresse. Hvis dere skal ha en bruksrett, bør det tas med i gavebrevet. Dere bør vurdere å tinglyse bruksretten.
Dere har to sønner. Får den andre sønnen tilsvarende verdier slik at de blir likestilt? Eller skal han som nå får hytta få hytta i tillegg til sin halvpart av arven når den tid kommer? Skal verdien av hytta trekkes fra i hans arv på det endelige arveoppgjøret? Hvordan skal avkortingsbeløpet i så tilfelle beregnes? Skal det for eksempel indeksreguleres? Husk at den nye arveloven krever at et barn som får verdier fra foreldrene skal få klar beskjed hvis gaven skal trekkes fra i arven på det endelige arveoppgjøret. Dette må skje senest samtidig med at gaven gis.
Det er fornuftig å tenke gjennom argumentene for og imot tinglysing. Tinglysing utløser dokumentavgift. Jeg forstår det slik at dere har kommet til at det er verdt denne kostnaden. Dokumentavgiften er 2,5 prosent av verdien på den eiendommen som overskjøtes. Hvis eiendommen som overskjøtes er verdt en million kroner, er dokumentavgiften 25.000 kroner. Er den verdt fire millioner kroner er dokumentavgiften 100.000 kroner.
Dere finner skjemaet «Skjøte» på Kartverkets hjemmesider. Fyll ut slik det følger av veiledningen. Skjøtet skal undertegnes av den eller de som har grunnbokshjemmel til eiendommen i dag. Dette kan dere sjekke på seeiendom.no, hvor dere kan slå opp den aktuelle eiendommen. Der ser dere om dere står oppført som hjemmelshavere begge to (du og din ektefelle), eller om bare den ene av dere har grunnbokshjemmel. Skjøtet skal undertegnes av de som overfører sin grunnbokshjemmel. Underskriften skal bevitnes av enten én advokat eller to andre vitner. Kravet til vitnene er at de er over 18 år, bosatt i Norge. Vitnene kan ikke være i nær slekt med den som overtar/mottar eiendommen. To venner, naboer, kollegaer eller andre utenforstående er enkelt og greit.