REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

beautiful,mature,mother,and,her,adult,daughter,are,drinking,coffee,

Jeg vil skifte uskifteboet – hvordan gjør jeg det?

Hun sitter i uskiftet bo, men ønsker å utbetale farsarven etter å ha solgt huset. Hun lurer på hvordan hun skal gå frem. VI OVER 60-advokat Kjell Morten Méd svarer.

Tekst: Kjell Morten Méd Foto NTB

SPØRSMÅL: Jeg sitter i uskiftet bo med våre to barn etter at min mann døde for ti år siden. Nå har jeg solgt huset og skaffet meg en rimelig og praktisk seniorleilighet. Jeg ønsker å skifte uskifteboet og utbetale barna farsarven. Hvordan gjør jeg det? Hvordan blir regnestykket? Hvilke skjemaer skal fylles ut? Og hvordan melder jeg fra til tingretten at jeg ikke sitter i uskiftet bo lenger?

SVAR: Det var mange – og viktige – spørsmål! Jeg klarer ikke å svare skikkelig på alle innenfor rammene av denne spørrespalten, men her kommer noen stikkord. 

Først noen avklaringer du ikke spør konkret om, men som kan være nyttige for andre lesere.

Jeg forstår det slik at det ikke er opprettet testament eller ektepakt. Når du sitter i uskiftet bo, skifter bolig og går i «overskudd» fordi den boligen du selger er dyrere enn den du kjøper, har du ingen plikt til å dele ut noe til barna. Du kan beholde «overskuddet» på din bankkonto. Det er opp til deg om du sparer pengene eller bruker dem på å spise, reise, leve og nyte livet! Men du må følge reglene for uskiftet bo, og du kan ikke gi store gaver til noen eller gjøre stor forskjell på barna.

Du kan også velge å dele ut litt eller mye av overskuddet til barna. I prinsippet er det to måter å gjøre det på. Den ene måten er den du har planlagt, nemlig å beregne og utbetale farsarven, og på den måten avslutte uskifteboet. Den andre er å dele ut pengene, og da slik at halvparten av det hvert barn får regnes som arv etter avdøde far og halvparten regnes som forskudd på arv etter gjenlevende ektefelle (deg). Hvilken av løsningene som er mest fornuftig avhenger av det konkrete tilfellet. Hvis du f.eks. planlegger å bli samboer eller gifte deg, er det naturlig å velge utbetaling av farsarv og oppløsing av uskifteboet.

Her kommer et regneeksempel ut fra noen tenkte tall hvis du ønsker å skifte uskifteboet:

Sum nettoverdier i uskifteboet er 4.000.000 kroner. Hvis det er fullt felleseie og kun likedelingsmidler, starter vi med å dele uskifteboets nettoformue i to like store deler. Den ene halvdelen «tilhører» avdød far, den andre tilhørende deg. Din halvpart beholder du. Vi går videre med din avdøde ektefelles halvpart. Han etterlater seg to millioner kroner og tre arvinger; deg som gjenlevende ektefelle og to livsarvinger (barna). Først beregner vi din ektefellearv som etter loven (hvis det ikke er testament som sier noe annet) utgjør ¼ av de verdiene din mann etterlater seg, altså 500.000 kroner. Minstearven til deg som gjenlevende ektefelle er 4G, som i dag er ca. 450.000 kroner. I dette regneeksempelet er minstearven mindre enn ¼, og du tar din ¼, den halve millionen. Da er det kr 1,5 millioner igjen av dødsboet som skal tilfalle barna som farsarv. Det er to barn, og de får 750.000 kroner hver.

I regneeksempelet er overskuddet stort nok til å utbetale full farsarv til begge barna. Dere bør sette opp en enkel skifteavtale med regnestykket og dokumentasjon for at barna har fått utbetalt 750.000 kroner hver i farsarv. Det bør også komme frem av avtalen at farsarven med dette er oppgjort, og at du ikke lenger sitter i uskiftet bo. Alle tre må undertegne denne avtalen. 

Det er ikke noe eget skjema for denne prosessen, og du har ingen plikt til å sende noe til den lokale tingretten (skifteretten) når du oppløser uskifteboet. Men det kan være ryddig å sende en kopi av skifteavtalen til tingretten med beskjed om at uskifteboet nå er oppløst. Jeg vet ikke om alle tingretter tar imot og registrerer slike avtaler, men Oslo tingrett gjør i alle fall det. Da registreres det opplysninger på deg om at du ikke sitter i uskiftet bo lenger, og utgangspunktet for retten blir automatisk ryddig og riktig den dagen du dør og de verdiene du etterlater deg skal regnes som arv etter deg alene.