REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

duodu 01b

26 år med strikk og design

Det slo gnister da Rita og Anne møttes med en felles lidenskap for strikking og design. Nå har de samarbeidet i 26 år, og de har ikke tenkt å stoppe der.

Tekst: Anne Kristiansen Rønning Foto: Hege Landrø Johnsen

I atelieret på Nyhavna i Trondheim bugner det av farger. Hesper med tynn ull i glade farger møter deg når du kommer inn i gangen hos designduoen Duodu, som Anne Grut Sørum og Rita Nylander kaller seg. 

Et stort arbeidsbord foran vinduet er klart for nye prosjekter. Men da de to kvinnene var i slutten av 30-årene, var det slett ingen åpenbar tanke at de skulle bli suksessrike strikkedesignere.

– Jeg jobbet som fengselsbetjent, forteller Rita. Der satt hun ofte og strikket i pausene, og hadde en drøm om å få tak i en strikkemaskin. I hodet kom det ofte ideer om fargesammensetninger og plagg hun kunne lage.

En kollega av Rita var venninne med søsteren til Anne. 

– På den tiden hadde jeg tatt pause fra lærerjobben min på en ungdomsskole i Trondheim, for å ta en årsenhet i formgiving/strikking ved Høgskolen i Oslo, med påfølgende hovedfag i fargeteknikk. Jeg var helt oppslukt av studiet mitt innen design og strikking, og da jeg fikk høre om Rita, tenkte jeg at henne må jeg møte, forteller Anne.

Holdt hender

De møttes og snakket entusiastisk om felles drømmer. Rita var gravid den gangen.

– Ganske fort ble vi enige om at når Rita hadde født, og jeg var ferdig med studiet, så skulle vi ta opp tråden igjen og starte et felles verksted, forteller Anne.

Det var strikking og design begge var opptatt av. De ville lage en ny type ullplagg, som ikke var inspirert av typiske norske strikkemønstre.

– Vi ønsket å skape tidløse, elegante klær, som kunden kunne bruke i år etter år, uten at de ble uaktuelle. Tidløshet og bærekraft var viktig for oss allerede i 1997, som var det året vi startet, forteller Rita.

I begynnelsen gjorde de alt sammen. De gikk sammen til Posten og sammen til banken. Da Anne skjelvende ringte kuratoren for en strikkeutstilling i Klæbu, for å spørre om Duodu kunne delta der, holdt Rita henne i hånden. Deltakerne i denne utstillingen var landets fremste kunsthåndverkere når det gjaldt strikking. Og i Adresseavisen var det Duodu som fikk mest fokus, i reportasjen fra strikkeutstillingen. Året etter fikk kolleksjonen FUKU Merket for god design, fra Norsk Designråd. 

duodu trondheim 05b preview scale 100 ppi 300 quality 100
MORSOMT, ENKELT OG ELEGANT. Det er mantraet til designer-duoen, og det er dette de ønsker at klærne de designer skal utstråle.
duodu trondheim 02b preview scale 100 ppi 300 quality 100
HEMMELIGHETEN. – Anne girer ofte opp veldig i starten, og når hun er på vei ned, og spør seg om dette var så lurt, er jeg der og hanker det videre. Sammen drar vi i land det utroligste. Man blir mye sterkere når man er to enn om man står alene, sier Rita (t.v.).

Inspirert av dikt

Et par tv-journalister fattet etter hvert interesse for de to, og ønsket å lage et tv-program.

– De fulgte oss over lengre tid. Resultatet ble et program som ble vist på NRK og i alle de nordiske landene. Vi ble etter hvert mer anerkjent, og fikk spennende forespørsler fra mange ulike personer og aktører, forteller de.

– Det gikk slag i slag. Vi tegnet og strikket. Fra første stund var vi opptatt av at plaggene våre skulle presenteres på en profesjonell måte. Uten at vi egentlig hadde råd til det, engasjerte vi stjernefotografen Lasse Berre til å ta bilder for oss. Vi legger mye arbeid i valg av titler på utstillingene våre. Den første utstillingen vår fikk navnet FUKU, som er et japansk ord som betyr klær og lykke. Navnet på firmaet vårt, Duodu, er inspirert av et dikt av Per Olav Kaldestad og spiller også på at vi er en duo.

Kle seg opp eller ned

Anne og Rita, som nå begge er tidlig i 60-årene, beskriver det hele som et eventyr. De har hatt utstillinger i London og Paris, i Seattle og på Island. Og i atelieret på Nyhavna har de blant annet kledd opp størrelser som countrystjernen Rosanne Cash, Ingrid Schulerud og Anita Skorgan.

– Å finne et plagg som sitter helt riktig på ulike kvinner og kroppsfasonger, er viktig for oss, sier Rita og smiler.

– Vi er opptatt av å få folk til å føle seg bra. Plaggene våre er laget for å passe ulike typer kropper. Vi har for eksempel noen overdeler som er designet for kvinner med store byster. Da handler det om å finne en skjæring som framhever bysten, samtidig som plagget sitter pent over skulderen.

Ideer som pingpong 

Damene mener de utfyller hverandre, og tenker at suksessfaktoren i et så tett samarbeid som de to har, er raushet.

– Vi kan aldri bli like. Styrkene våre er ganske forskjellige, selv om vi begge i bunn har en sterk lidenskap for det samme. Anne er analytisk, god på planlegging, og flink til utrolig mye forskjellig. Det er ikke den håndverksteknikk hun ikke kan, og hun har et pågangsmot av en annen verden. For tiden underviser hun også studenter ved NTNU, sier Rita.

– Rita er en mester til å tegne, hun har en veldig fin strek. Hun er også verdens snilleste og svært kreativ. Hun tar bilder, noterer ned ideer hun får og limer det ned i bøker. Hun er god på farger og fasonger, og på å gjøre om alle ideene til noe som fungerer.

– Vi samarbeider om det meste, supplerer Rita. 

– Ideene smeller mellom oss som pingpongballer når vi er i designprosesser. I tillegg til å utvikle egne design, har vi med årene fått oppdrag både fra NTNU Vitenskapsmuseet, Norsk Flid, Ski-NM, og vunnet konkurranse om å designe kulturpris for Trøndelag fylke. I designprosessen forsøker vi å utfordre oss selv til å være frodige og fargerike, men ender ofte opp med et stramt, enkelt og elegant uttrykk. Når vi er i mål, vet vi det begge. Da kjenner vi det i magen, samtidig.

Som vi drømte om

De tar ofte utgangspunkt i ulike steder når de skal hente inspirasjon til en ny utstilling.

– På Santorini planla vi utstillingen YAZZAA, mens havna i Trondheim har inspirert oss til å skape utstillingen omfavnelser. Den siste utstillingen Nous Nous er inspirert fra turer til Marokko. I løpet av årene har vi prøvd ut ulike typer effekter i strikkingen, som riller/biser og tupper. Det er spennende å utforske nye uttrykk og teknikker. 

Duoen strikket alt selv de første årene, men i 2002 startet de et samarbeid med Selbu Husflid. 

– Da vi tippet 50 år, og kom i overgangsalderen, opplevde vi at plaggene ble for varme for oss. Vi begynte å undersøke hvor vi kunne produsere tynnere plagg, og fikk etter hvert et samarbeid med en fabrikk i Litauen. I dag er det de som strikker det meste for oss, i et tynt ullgarn fra Italia. Vi designer og velger farger, og er svært fornøyd med det de produserer, forteller Anne og Rita.

Sola skinner inn gjennom vinduene i Duodus lokaler. Det er vår, og ute begynner folk å vise seg mer fram i gatene. 

Det er på tide å ha på lettere klær.

– Vi strikker som sagt i ull, og en gang fikk vi bestilling på en brudekjole som skulle brukes i Spania. Vi uroet oss for om den kanskje ble for varm, men bruden var veldig fornøyd og mente at kjolen hadde vært perfekt. 

Og det er sånn de vil at det skal være. 

– Å ha glede i hver en arbeidsdag er drivkraften vår. Vi har ikke blitt rike av dette, men har hatt et utrolig morsomt arbeidsliv, sier de. 

– Akkurat som vi drømte om den gangen, da vi møttes for over 26 år siden.