REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

pensive,middle aged,woman,sit,at,table,in,living,room,using

– Jeg har blitt kjærlighetssvindlet på nettet. Hvordan skal jeg tørre å stole på noen igjen?

Hun ble utsatt for en klassisk kjærlighetssvindel der hun endte opp med å sende penger til en mann i England som hun hadde truffet på en datingside på nettet. Hun føles seg skuffet og sveket, og lurer på hvordan hun skal tørre å stole på noen igjen. Sexolog Gro Isachsen gir råd og tips.

SPØRSMÅL: For seks uker siden fikk jeg kontakt med en kjekk mann på Tinder. En helt vanlig mann fra England, trodde jeg. Spilte golf gjorde han, og han jobbet som arkitekt. Bildet han sendte meg viste et rundt ansikt med et godt smil. Ikke en perfekt mann, men han så snill og koselig ut. Jeg fikk også bilde av huset, bilen, foreldrene og de voksne barna hans. Barna lignet på han.

Først sendte vi meldinger til hverandre. Så ble det ganske raskt telefonkontakt. Etter to uker ringte han meg minst to ganger om dagen. Han viste mye omsorg og ba meg passe på meg selv når jeg skulle ut. Riktig forelsket ble jeg. Jeg likte stemmen hans, og jeg likte at han ba meg passe på meg.
Vi skulle møtes. Han lovte å komme til Norge på besøk. Jeg begynte å glede-grue meg. Jeg så for meg at vi kom til å ha sex, og jeg har ikke hatt sex med noen siden mannen min døde for tre år siden. Han er den eneste jeg har hatt sex med til nå. Jeg var usikker helt til jeg skjønte at han aldri kom på besøk.

Før han kunne komme til Norge måtte han gjøre ferdig et prosjekt, og han måtte en tur til Kina for å kjøpe noen helt spesielle materialer. Han kontaktet meg mens han var i Kina og fortalte at han manglet penger til de siste innkjøpene. Han fikk ikke tak i kompanjongen, slik at han kunne få ham til å overføre penger. Jeg tilbød i min naivitet å låne ham penger. Jag foreslo at jeg kunne overføre pengene til ham, slik at han kunne gjøre opp for seg, ferdigstille prosjektet og komme snart på besøk. Det var det siste jeg hørte fra ham.
Da jeg skjønte jeg var blitt lurt gikk jeg til politiet, men de henla saken etter en uke. Jeg ble fra politiet fortalt at jeg ikke var alene, og at det var mange på min alder som hadde latt seg lure. Siden har jeg snakket med mange venninner om opplevelsen. Ei med mye erfaring i nettdating sa til meg at hun hadde opplevd noe lignende. Ifølge henne finnes det alltid noen som ikke er den de oppgir å være. Hun fortalte at noen er på nettet for å lure til seg penger, andre går bak ryggen på partneren sin og er slett ikke så single som de oppgir å være. Jeg skjønner jeg ikke er alene om å bli lurt. Uansett føler jeg meg skuffet og sveket. Hvordan skal jeg tørre å stole på noen igjen?

Sigrun

SVAR: Takk for at du deler historien din. Din advarsel gjør at andre kan unngå å bli lurt. De fleste nordmenn er jo tillitsfulle og har aldri møtt den kyniske, spekulative handlemåten mange nett-svindlerne benytter seg av. Det lærer mange seg på den harde måten, slik du har gjort. Cirka en av tre som svindles på nettet er eldre. Den som svindler kan starte et kjærlighetsforhold under dekke av å være en annen person. Forholdet dyrkes og svindleren sørger for å gi næring til kjærlighetsforholdet gjennom å spille på følelser, gi komplimenter og oppmerksomhet. For så å be om penger.

Det er selvfølgelig fryktelig trist å ikke kunne stole på folk. Men det finnes noen grunnregler alle bør handle etter. Den viktigste er å alltid skygge banen når noen du har møtt på denne måten ber deg sende penger. Sender du penger til en du aldri har møtt ansikt til ansikt, ber du nesten om å bli svindlet. Du må heller ikke noen gang oppgi sensitive data som kan gi tilgang til bankkontoene dine. Det er også noen som opplever at kontoene deres blir brukt til hvitvasking.
En annen regel du kan følge er å ikke investere noen følelser før du har møtt den du kommuniserer med ansikt til ansikt. Selv om personen virker tiltrekkende og hyggelig via nett, stemmer ofte ikke kjemien likevel når dere ser hverandre inn i øynene.
Det er vanligvis tryggere å treffe noen via Facebook, Møteplassen eller Match. Møtearenaer jeg har fått positive tilbakemeldinger på fra klienter. Facebook fordi det også er et sted å møte gammelkjærester. Men hold deg unna utlendinger, gjerne de med uniform, som tar kontakt helt ut av det blå. I Tyskland har det etter hvert blitt så mange ofre for denne type kjærlighetssvindel at ofrene har organisert seg.

nyhetsbrev egenannonse4323