REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

kyllingsuppe 006

Det er ingen grunn til å kjøpe buljongterning

En rykende varm kraftsuppe er god medisin for en vinterslapp kropp. Å koke kraft på bein er gammel kunnskap som de siste årene har fått nye tilhengere.

Tekst: Randi Wallem Sekkingstad og Ingjerd Strøm Skreien Foto: Tommy Næss

Selv om det å koke kraft på bein og avskjær av både fisk og kjøtt er en eldgammel tradisjon, er det gjort få studier på effekten av kraft på menneskers helse. Men det hevdes at kjøttkraft kokt på ben og skrog kan glatte ut rynker, smøre leddene, styrke immunforsvaret og bedre konsentrasjon og hukommelse. 

Vinteren er forbundet med kulde. Særlig for eldre kan kulden svekke den naturlige motstandskraften og føre til utmattelser og infeksjoner. Ifølge kinesisk medisin er det derfor bra med varmende mat, gjerne mat som er laget av nettopp «marg og bein» – altså kraft. 

I mange kulturer er kyllingsuppe betraktet som god medisin mot forkjølelse og andre lettere luftveisinfeksjoner. Suppe på kyllingkraft skal også hjelpe mot halsbetennelse. Uansett er kraftsuppe ansett som bra mat for syke. Den flytende suppen er lett å svelge og fordøye.

Metter og styrker

Selv om kraft inneholder lite kalorier, virker suppen likevel mettende. En av grunnene er at vi fyller magen med varm væske, men gelatin kan også virke mettende i seg selv. Gelatin er kokt kollagen, et protein som finnes i binde-vevet til mennesker og dyr. Når vi koker bein, ledd og brusk fra dyr trekkes proteinene fra vevet ut i vannet. Gelatin binder til seg væske og kan dermed gjøre det lettere for mat å passere gjennom tarmen. Langtidskokt buljong inneholder aminosyrene prolin og glysin som angivelig skal ha antiinflammatorisk og helende virkning.

Kraft bidrar også med viktige mineraler som kalsium, magnesium, kalium og sink. Hvor mye hver porsjon inneholder, vil variere i forhold hva slags bein som er brukt og hvor lenge kraften koker. 

krydderkvast 006 0001

Kraft-tips

– Kjøp hel kylling og kok kraft på skroget. Frys ned bein fra lam og okse til du har nok til å koke kraft.
– En suppekvast gir god smak. For eksempel med laurbærblad, salvie og rosmarin.
– Sil kraften og fyll på glass som settes kaldt slik at gelatinet stivner. Frys ned.

Kraft-ingredienser

En ting er i alle fall sikkert: Skal du lage god suppe, må du ha god kraft. Og koker du buljongen selv, får du ingen bismak eller tilsetningsstoffer. Men det tar tid. Lag gjerne en stor gryte når du først er i gang og frys ned i mindre porsjoner. Isposer er perfekt, da kan du enkelt smaksette små supper og sauser. 

Bein og skrog, gulrot, sellerirot, purre og løk er grunnlaget for en god kraft. En suppekvast – bouquet garni – er en bunt krydderurter som brukes til å sette smak på kraften, sammen med salt og pepper. Kjøttbein fra okse, lam eller vilt gir en kraftig og mørk kraft. Mens høns, kylling og kalvebein gir en lysere kraft. 

Brun beina godt i litt smør eller olje og legg alt over i en stor gryte sammen med de andre ingrediensene. Tilsett kaldt vann til det dekker, kok opp og skum av. La kraften putre fire til seks timer, avkjøl litt og sil. Så koker du opp igjen kraften og lar den småkoke for å redusere den til en kraftig og velsmakende buljong. 

Kylling og løk

Prøv kyllingsuppe med sting – lett å lage og så sterk at den varmer godt. Suppen er tilsatt hvitløk, chili og hakket koriander, det gjør den litt mer spennende enn en vanlig norsk variant. Ønskes en sterkere eller svakere suppe, er det bare å tilpasse mengden chili. Når suppen er øst opp på tallerkenen, drysses den med grovhakket frisk koriander. Legg gjerne i en klatt rømme eller yoghurt naturell i hver tallerken. 

Løksuppe er klassikeren blant kraftsupper – enkel, mettende og god. Et dryss med nyklippet gressløk på toppen av hver skål gir den en frisk farge og aroma når den serveres. 

Kjøp hel kylling i stedet for kyllingfilet neste gang, trekk kraft på beina, la den trekke lenge så den blir rik på smak og frys ned som isterninger. Bruk terninger av redusert kraft i supper, sauser og gryter – så kan både ganen, kroppen og toppen fryde seg!

Kilder: ullevalkiropraktor.no, matvaretabellen.no