REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

Alt blir bedre når solen skinner

Solens positive virkning på den mental helse er fastslått i flere studier.

Solens positive virkning på den mental helse er fastslått i flere studier.

Tekst: Leif Stang, foto: Thinkstock
Første gang publisert i VI OVER 60 juli 2013

Arne Holte, professor og assisterende direktør i Folkehelseinstituttet

Arne Holte, professor og assisterende direktør i Folkehelseinstituttet

Psykologiprofessor og assisterende direktør i Folkehelse-instituttet, Arne Holte, har ledet to store studier om lysets virkning på den mentale helse.

– Vi har gjennomført en studie blant 6313 unge og voksne over hele landet, i alt 13 breddegrader. Steder med lite tilgang på dagslys om vinteren viste litt mer årstidsavhengige psykiske plager, men dette må ikke blandes sammen med en ren nord-syd-akse. Åpne landskap gir mer lys enn dype daler, sier Holte.

I en annen studie fulgte han 1000 personer gjennom to og et halvt år. Forskerne målte dagslyset og studerte hvordan psykisk vurdering varierte med dagslyset. Resultatene viste at psykisk velvære, grad av depresjon, appetitt på søtsaker, vektøkning, søvnbehov, søvnforstyrrelser og seksuell interesse varierte med tilgangen på dagslys.

Litt spissformulert: Alt som er godt, blir det mer av når solen skinner og lyset er intenst. Alt som er ille, blir bare verre når lyset blir borte.
Når det gjelder årstidsavhengig depresjon, er lyset den viktigste årsaken til lidelsen, eller rettere sagt mangelen på lys.

Når morgenlyset titter frem, treffer det øyelokket og stimulerer synsnerven. Da stanser produksjonen av melatonin, som er et kommunikasjons­hormon. Det kommuniserer med ­andre hormoner i kroppen. Disse hormonene er nattarbeidere. Når solen kaster sine stråler inn gjennom soveromsvinduet, sier melatoninet til de andre hormonene at «nå er det lys – du kan ta pause».

– Uten denne kjedereaksjonen som utløses av morgenlyset, fortsetter hormonene å jobbe, og du føler for å sove videre. Det er derfor mange av oss ikke kommer skikkelig i gang med vinterdagen før utpå formiddagen når det blir lyst, forklarer Arne Holte.

De fleste av oss går litt ned i vekt om våren. Det skyldes blant annet at lyset gjør at vi har mindre behov for å trøste oss med søtsaker. Spesielt kvinner lar seg lett friste av søtsaker om vinteren. Sjokoladesalget i løpet av et år, følger nøyaktig dagslyskurvene.

Fra denne studien konkluderer professor Arne Holte på denne måten: – Graden av depressive følelser øker med mørket og reduseres igjen når lyset kommer tilbake. Seksuell interesse kommer med lyset. Særlig kvinner følger lyset, mens menn følger kvinner.