portrait,of,senior,man,kissing,happy,wife,that,looking,at

Kyss meg! Bra for forholdet og bra for hjertehelsen!

Det er ikke viktig å kysse så ofte som mulig, men å gjøre det når vi har lyst. Det senker også blodtrykket, lindrer smerte og hjelper kroppen å bli frisk. Det kan faktisk gjøre risikoen for hjerte- og karsykdommer mindre.

TEKST: ØYVIND RISVIK Foto: NTB

Vi blir aldri for gamle til å kysse. Det finnes ingen oppskrift på hvordan et kyss skal gjennomføres – eller hvor ofte vi skal kysse. Mest av alt handler kysset om kommunikasjon.

Anette Storm-Aafoss har i flere år har arbeidet som seksualrådgiver. Hennes erfaring er at sex er et lukket tema, det er like lukket for unge som for eldre. Selv å snakke om kjærtegn og kyss, kan være vanskelig nok.
– En tredjedel av dem jeg har jobbet med er over seksti. Når du har levd sammen i mange år, er det ikke alltid at stemningen og tenningen er på topp.

Hennes råd er å iscenesette intimiteten: Tenne stearinlys, sette på den fineste musikken dere vet om, se på gamle bilder og hente frem minner fra reiser og andre fine opplevelser. Kort sagt: Få frem den gode stemningen.
– Det handler om å bli rusket i håret, tatt på armene eller om et forsiktig, men kjærlig kyss, både på munnen og kinnet. Jeg tror kysset er like viktig for en som er 20, som for en som er 60.

Kyss er treffpunkt
Og forsøk å være til stede. Bruk en kveld i uken på dere selv, uten TV og mobil-telefon. Les bøker og lag mat sammen. Pensjonister tenker ofte: Vi er så mye sammen, jeg ser jo mannen min hver eneste dag. Samlivet er blitt en vane.

be028515 preview scale 100 ppi 300 quality 100
FILMKOS. Humphrey Bogart og Lauren Bacall i filmen To Have and Have Not.
marilyn frasvein preview scale 100 ppi 300 quality 100
KYSS TIL FANSEN. Marilyn Monroe sender slengkyss til fansen sin.
sx004c46 preview scale 100 ppi 300 quality 100
CASABLANCA. Humphrey Bogart og Ingrid Bergman.

Det er viktig å prate om det du liker. Hva synes du om å bli befølt? Liker du det best på låret, på ryggen eller liker du aller best å bli kysset? Vær nysgjerrig på hverandre. Vi har mange nervetråder i leppene og de er svært mottakelig for kjærlighet. Derfor fungerer kyssing så godt.

– Berøring er et av de viktigste treffpunkt mellom mennesker. Når dere begynner å ta på hverandre dannes hormonet oksytocin, også kalt gledeshormonet. Det demper stresshormonet kortisol. Det senker også blodtrykket, lindrer smerte og hjelper kroppen å bli frisk. Det kan faktisk gjøre risikoen for hjerte- og karsykdommer mindre. Berøring og kyssing leger, sier Anette Storm-Aafoss.

Nese mot nese-øvelse
Et kyss kan være så mangt, fra det kalde til det ømme og kjærlige.
– Jeg vil heller kysse mannen min en gang i uken av kjærlighet enn hver dag uten følelse. Når jeg setter meg ned i sofakroken, tett inn i armkroken hans, er jeg med i følelsene mine, sier hun.

– Vi skal leke sammen, være nysgjerrig på hverandre. Hva liker du og hva liker jeg? Du skal ikke forsøke bevise noe. Hold hverandre heller i hendene og kikk hverandre i øynene, det kan være viktigere enn selve kysset.

Hun anbefaler å prøve nese mot neste-øvelsen: Sett din egen nese mot nesen til den du er glad i, og hold godt rundt hverandre. Pust inn i hverandre.
– Ta inn hele personen du har foran deg. Alle lever så hektiske og tenker på riktig kyssemåte, men ofte er det viktigste og bare være til stede, være nær hverandre.

Stoler på hverandre
Sosiologer mener at kysset beviser tillit. Ved å la et annet menneske komme tett inn på sårbare deler av kroppen, som strupe, øyne og tunge, viser vi at vi stoler på hverandre. Et kyss uttrykker tillit og åpenhet, uten å si et eneste ord.

– Et kyss kan være så mye. Det er en berøring du får av en som stoler på deg, en som er glad i deg, en som sier han eller hun elsker deg og har lyst på deg. Mange kan være redd for å kysse, for mange tror at vi da legger opp til noe mer enn kyssing. Men det behøver ikke å skje noe i det hele tatt. Du kan rett og slett si: «Det er deilig å kysse, men jeg er ikke åpen for noe annet,» sier sexolog Anette Storm-Aafoss.

be026227 preview scale 100 ppi 300 quality 100
VIL HA KYSS. Paul Newman og Joanne Woodward i Baby I Want A Kiss
raggen preview scale 100 ppi 300 quality 100
PRESIDENTKYSS. Ronald Reagan og Tammy Wynette.
sxab8648 preview scale 100 ppi 300 quality 100
ITALIENSK KYSS. Rudolph Valentino i en filmrolle i 1923.

Ubevisst kommunikasjon
Kysset har ingen biologisk funksjon, og mange folkeslag kysser overhodet ikke på munnen. Likevel er det gode grunner til å kysse. Leppene har mange følsomme nerveender slik at kyssing virker seksuelt stimulerende.

Rafael Wlodarski er atferdspsykolog og postdoktor ved Oxford University. Han har undersøkt kyssets betydning i et evolusjonært perspektiv.
– Kyssingen spiller en viktig rolle i den første vurderingen av en partner og deretter når forholdet skal vedlikeholdes, forteller han til forskning.no.

– Å kysse er en unnskyldning for å komme tett på hverandre, slik at vi kan snuse på partneren. Dermed kan vi teste feromonene til vår potensielle partner. Det gjør vi for å teste om partneren er sunn og frisk, og en god genetisk match. Rafael Wlodarski mener at mennesker ubevisst kommuniserer gjennom usynlige duftsignaler som kalles feromoner.

annonse fordeler01122

Det er ikke risikofritt å komme så tett innpå et annet menneske. Det medfører fare for å bli smittet av sykdom, men fordelene utkonkurrerer ulempene.
Wlodarski har stilt opp tre forklaringer på hvorfor vi kysser:
– For å oppnå seksuell opphisselse.
– For å vurdere hverandre.
– For å knytte bånd med partneren.

Kyss lønner seg
Wlodarskis forskning viser at personer kan endre sin oppfatning av en potensiell partner etter det første kysset. Hvis kyssingen ikke føles god – så er det neppe mer å hente.

Ifølge Wlodarski er det forskjell på hva kvinner og menn ubevisst tiltrekkes av ved det andre kjønn. Sex er mer risikabelt for kvinner. De er med god grunn mer kresne enn menn, de tenner mest på menn som signaliserer gener som er forenlig med egne gener, samt gode farsegenskaper. Menn er åpne for et bredere spektrum av kvinner, men foretrekker generelt kvinner som signaliserer fruktbarhet, for eksempel gjennom brede hofter og store bryster, og de kan minimere investeringen ved å stikke av etter paringen.

Også kysset taler til den ubevisste delen av hjernen. Vi foretrekker å kysse med en partner vi passer godt sammen med, genetisk sett, forteller Wlodarski.
Det ser altså ut til å lønne seg å kysse …

Kysse-legender
– Rudolph Valentino er den største førsteelsker Hollywood har skapt.
– Casanova var en italiensk supersjarmør på 1700-tallet som gjorde en stor innsats for kyssekunsten.
– Judas var apostelen som forrådte Jesus med et kyss.
– Dracula drepte unge kvinner med et blodsugende kyss.
– Marilyn Monroe er filmlegenden som gjorde det til en kunst å kaste slengkyss.

nyhetsbrev egenannonse grønn