REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

senior,woman,resting,and,stroking,her,dog,during,walking,in

– Kan jeg nekte overtidsarbeid for å gå på tur med hunden?

Hun har alltid sagt ja til overtid når hun har blitt spurt av arbeidsgiver. Men nå har hun fått hund og vil prioritere annerledes. Men det liker ikke sjefen som truer med oppsigelse. Er det lov? VI OVER 60-advokaten svarer.

Tekst: Advokat Erik Råd Herlofsen Foto: NTB

SPØRSMÅL: Jeg er maskinarbeider i en industribedrift og blir av og til spurt om å jobbe overtid. Jeg har tidligere akseptert dette når jeg har blitt spurt. Dette fordi jeg er en av få som er sertifisert for enkelte maskiner, samtidig som litt overtidsbetaling har kommet godt med. Jeg har imidlertid anskaffet meg en koselig hund som trenger både trening og lufting og jeg er ikke lenger interessert i å jobbe overtid. Det hører med til historien at min ektefelle ikke vil bidra med lufting. Da jeg for noen dager siden i forbindelse med at det innkom et hasteoppdrag, nektet å jobbe overtid fordi jeg skulle hjem for å gå tur med hunden, ble det dårlig stemning og min sjef truer meg med oppsigelse om jeg fortsetter å nekte å jobbe overtid. Kan han det?

SVAR: Tja. Det følger av arbeidsmiljøloven at arbeid utover avtalt arbeidstid kan gjennomføres når det foreligger et særlig og tidsavgrenset behov for det. Jeg legger til grunn at det i ditt tilfelle foreligger slikt behov og at du har plikt til å bidra. Det følger imidlertid av loven at du har rett til å bli fritatt for overtidsarbeid dersom du av helsemessige eller «vektige grunner» ber om det. 

Arbeidsgiver plikter også å frita deg, når arbeidet uten skade kan utsettes eller utføres av andre. Etter min oppfatning er din begrunnelse om å skulle lufte hunden ikke tilstrekkelig god nok, særlig ikke når du har en ektefelle som, riktignok motvillig, kan bistå deg. Jeg oppfatter dessuten situasjonen dithen at arbeidet ikke kan utsettes eller utføres av andre. Du bør ta en samtale med din leder om hvordan dere skal håndtere slike situasjoner i framtiden. I motsatt fall kan en uberettiget nektelse lede til oppsigelse eller avskjed.