Tallinn – Singeltur med musikkfestival!

Bli med på en reise i musikk og kultur, og opplev stemningsfulle dager i en av Europas vakreste og best bevarte middelalderbyer.

Den årlige Birgittafestivalen arrangeres ved St. Birgitta-klosteret i utkanten av byen, samt i hjertet av gamlebyen, og er en begivenhet enten du er glad i eldre- eller klassisk musikk. Vi har sikret oss gode billetter til utendørsoperaen ”La Traviata”.

Det blir byvandring gjennom brolagte gater, forbi historiske bygninger, kirker og århundregamle forretninger. Det blir busstur i Tallinns omegn og mulighet for utflukt til den sjarmerende byen Haapsalu. Vi bor sentralt og i de trange smugene nyter vi kveldene på hyggelige restauranter og barer.

Med oss har vi vår lokalkjente og folkekjære guide og reiseleder Eva Türk, som samler gruppen og deler av sin kunnskap.

Program:

Dag 1    ANKOMST (M)
Vi ankommer Tallinn på kvelden. Her venter reiseleder Eva på oss og sammen tar vi bussen til vårt hotell sentralt i Tallinn. På veien forteller Eva om dagene som venter oss og ved ankomst serveres vi et lett måltid før vi tar kvelden.

Dag 2    BYVANDRING I GAMLEBYEN (F, M)
Etter frokost begir vi oss ut for byvandring i den gamle bydelen av Tallinn. Vi starter fra Domberget og Ordensborgen – stedet hvor Tallinn ble grunnlagt. Rett ved riksdagen ligger Alexander Nevskis Orthodokse katedral fra 1900-tallet – et praktfullt byggverk som samtidig er et sørgelig vitnesbyrd om begynnelsen på de siste århundredes tilbakevendende russifiseringskampanjer. Like rundt hjørnet ligger domkirken, den eldste kirken i Tallinn, først nevnt i 1233. Fra domberget kan man nyte en imponerende panoramautsikt over havnen, Finskebukten og inn over den gamle middelalderbyen. Vi forlater domberget og rusler gjennom den Danske Konges Hage – stedet hvor det danske flagg “Dannebrog” i følge legenden falt. Heretter kommer vi ned i den Nedre By, hvor vi passerer det gotiske rådhuset fra det 14.- 15. århundrede, Helligåndskirken, den hyggelige Katharina Passasje med et intakt middelaldermiljø, Olavskirken som er oppkalt etter en av de norske kongene og en rekke originale hanseatiske kjøpmannsgårder. Underveis får vi en omvisning på en Estisk eks-vinfabrikk, som nå fungerer som et lokalt alkohol-kultur museum. Her blir det en kort omvisning (ca. 15.-20 min.) sammen med 1 glass vin. Videre tar vi en kaffepause på Cafe Maiasmokk, den eldste kafeen i Tallinn. Her får vi smake på 3 håndlagede søtsaker. Det blir tid til lunsj på egenhånd.

På ettermiddagen møtes vi i hotellets resepsjon for avreise mot Birgittafestialen og operaen «La Traviata» av G. Verdi. Vi spiser også middag på festivalens område.

Dag 3    UTFLUKT TIL OMRÅDET RUNDT TALLINN (F, L)
Dagens busstur til Tallinns omegn innledes med et besøk i Tallinns sentrale park Kadriorg. Navnet betyr Katrinedal og er oppkaldt etter det store slottet som Russlands tzar Peter den Store i 1718-23 lot
oppføre for sin kone Katarina. Slottet og dets omgivende park er i seg selv en av Tallinns største attraksjoner. Slottet huser i dag Estlands nasjonale kunstmuseum og dets umiddelbare nabo er Estlands presidentpalass. Avhengig av tiden vil guiden ta gruppen med ut på en kortere eller lengre vandretur i parken og eventuelt litt rundt i slottets hage. Rett på andre siden av Kadriorg-parken stopper vi for å strekke på bena ved Sangfestivalplassen, der de store nasjonale sangfestene avholdes. Herfra kan man også nyte en storslått utsikt over Finskebukten.

Videre besøker vi det nyrenoverte TV-tårnet, som ligger i Pirita-distriktet. Tårnet er det høyeste tårnet i Tallinn og Estland – med 314 m. Takket være ombygningen er tårnet nå et opplevelsesrikt reise-, kultur- og fritidsaktivitetsenter. Man starter besøket med et film om TV tårnet. Deretter kan man oppleve panoramutsikt på 170 m høyde, utstillingen med interaktive multimedialøsninger, utsikt fra plattformen via et glassgulv og suvenirbutikken.

Vi fortsetter så med buss ut mot Pirita med sin vakre strandpromenade. Underveis passeres messesenteret og Piritaparken med yachtklubben og det olympiske seilsportskomplekset fra lekene i 1980. Middag på egenhånd.

Dag 4    FRIDAG MED MULIGHET FOR UTFLUKT TIl HAAPSALU (F)
Dagen er fri til å utforske Tallinn på egenhånd.

De som ønsker kan bli med reiseleder på en utflukt til Haapsalu i vest-Estland (kr. 870,- m/lunsj). Utflukten må forhåndsreserveres ved bestilling av reisen.
Byen var barndomshjem til den Estiske kunstneren Ilon Wikland, som har illustrert mange av Astrid Lindgrens bøker. Haapsalus borgruiner fra 1200-tallet, trehusbebyggelsen, de vinglete og trange gatene og havets nærvær har alltid vært med i kunstnerens underbevissthet når hun tegnet illustrasjonene til Astrid Lindgrens bøker. Under dagen får vi en kort omvisning på Haapsalu Slott og vi besøker Ilon Wiklands Sagoland, et kombinert galleri og aktivitetssenter. Vi spiser lunsj og det blir deretter litt fritid til å spasere langs den romantiske strandpromenaden, før vi samles og besøker Aiboland museum, hvor vi får lære litt om Estlandssvenskene. Vi er tilbake i Tallinn på ettermiddagen.

På kvelden møtes hele gruppen for felles avskjedsmiddag på den moderne restauranten Kaerajaan.

Dag 5    UTFLUKT TIL DEN VESTLIGE UTKANTEN AV TALLINN OG HJEMREISE (F, L)
Etter frokost sjekker vi ut og bussen henter oss for utflukt til Tallinns vestlige utkant. Med vakker beliggenhet ved en park ned mot kysten av Finskebukten, finner man friluftsmuseet Rocca-al-Mare. I dette folkloremuseet finner vi over 60 gamle byggninger, bondegårder, husmannssteder med tilhørende stabbur, men også vindmøller og en kirke – alt brakt sammen fra alle deler av Estland. Den deilige beliggenheten i vakre omgivelser, og de flotte restaurerte byggningene som vitner om esternes tradisjonelle levesett, gjør denne lille turen bort fra sentrum til en opplevelse. Vi spiser lunsj i gamlebyen på en fin restaurant i jugendstil før vi på ettermiddagen setter kursen mot flyplassen for retur til Norge.

F= frokost     L= lunsj     M= middag

Del innlegg