Elvecruise på Douro

Bli med til Portugal og Dourodalen på dette flotte elvecruiset som også gir deg mulighet til å besøke spanske Salamanca!

Elven Douro renner gjennom Portugals vakreste vinlandskap, med bratte fjellsider og tradisjonsrike byer. At Dourodalen står på UNESCOs verdensarvliste er velfortjent. Cruiset starter og ender i Porto, som i århundrer har vært synonymt med portvin. Opplev portvinshusene i Vila Nova de Gaia, Solar de Mateus-palasset og ikke minst den spanske middelalderbyen Salamanca.

Du bor i utvendig lugar på det hyggelige skipet Infante d’Henrique (4*). Gjennom hele cruiset serveres god mat og drikke restaurant og bar – alt sammen inkludert!

Program:

DAG 1

FLY TIL PORTO

Fly fra Norge til Porto. Mellomlanding og flybytte underveis. Transport fra flyplassen til skipet, hvor vi sjekker inn og finner oss til rette i lugaren og om bord. Om kvelden er det valgfri bussrundtur gjennom Porto for å oppleve den vakkert opplyste byen.

DAG 2

PORTO

Porto er med sine cirka 300 000 innbyggere Portugals nest største by. Det historiske sentrum av byen står på UNESCOs verdensarvliste og er et virvar av smale gater, bueganger og imponerende kirker, blant annet Sé-katedralen fra 1100-tallet. Men fremfor alt er Porto kjent for vinen som bærer byens navn. På den andre siden av elven for sentrum, i bydelen Vila Nova de Gaia, ligger de gamle portvinshusene fra 1700-tallet. Druene blir fraktet hit fra vinmarkene i Dourodalen, foredlet og lagret i de store portvinskjellerne, før de tappes på flasker og distribueres over hele verden.

Valgfri byrundtur i Porto om morgenen, hvor dere får se byens største severdigheter. Turen avsluttes med besøk i et av portvinshusene i Vila Nova de Gaia. Her blir det omvisning og smaksprøver på den «dyrebare nektaren». Ettermiddagen er til fri disposisjon og du kan utforske Porto videre på egen hånd. Kveldens middag akkompagneres av den tradisjonsrike, portugisiske fadomusikken. Skipet ligger ved kai i Porto over natten.

DAG 3

VALGFRI UTFLUKT TIL GUIMARÃES, PORTO – RÉGUA

Etter frokost er det valgfri halvdagsutflukt til middelalderbyen Guimarães. Dette er en historisk by, grunnlagt på 800-tallet med navnet Vimaranes. Byen hadde en viktig rolle i dannelsen av staten Portugal og var også landets første hovedstad. Gamlebyen, en labyrint av trange gater og flotte bygninger fra 1300-tallet, står på UNESCOs liste. Vi besøker også det imponerende middelalderpalasset Dukes of Braganza, før vi returnerer til Porto. Alle må være om bord igjen til lunsj. Mens vi spiser, kaster skipet loss og cruiset oppover Dourodalen begynner. Slapp av på soldekket eller i salongen, og ta deg tid til å beundre det vakre landskapet vi passerer. Skipet seiler gjennom slusene i Crestuma og Carrapatelo, de høyeste i Europa, før det ankommer Régua om kvelden. Dagen avsluttes med dans om bord – eller ta en kveldstur i land på egen hånd. Skipet ligger ved kai i Régua over natten.

DAG 4

VILA REAL OG VEGA DE TERRÓN

Om morgenen er det en valgfri utflukt som starter med en rundtur i Vila Real, en by med variert religiøs arkitektur. Videre til Solar de Mateus-palasset, udødeliggjort på Mateus-­vinflaskenes etikett. Slottskapellet her regnes for å være en av de vakreste barokkbygningene i Portugal. Det blir tid til en spasertur i den vakkert anlagte hagen før dere returnerer til skipet, som i mellomtiden har seilt til Pinhão.

Mens vi spiser lunsj fortsetter cruiset gjennom hjertet av vindistriktet i Dourodalen. På begge sider av elven er det terrasserte vinmarker opptil syv hundre meter oppover de bratte dalsidene. Vi seiler gjennom slusene ved Valeria og Pocinho og ankommer den spanske grensebyen Vega de Terrón om kvelden. Etter middag er det flamencoshow om bord. Skipet ligger ved kai i Vega de Terrón over natten.

DAG 5

VALGFRI UTFLUKT TIL SALAMANCA

I dag er det valgfri heldagsutflukt til den spanske byen Salamanca, som står på UNESCOs verdensarvliste. Salamancas historie strekker seg flere tusen år tilbake i tid, og vi får se arkitektoniske minnesmerker fra både romersk, arabisk og kristen tid. Universitetet i Salamanca er et av de eldste og mest berømte i Europa. Her møttes lærde fra så vel kristne som arabiske og jødiske kulturer fra 1200- til 1400-tallet, mens det var religionsforfølgelse andre steder. Lunsj serveres på en lokal restaurant. Om ettermiddagen, retur til skipet, som i mellomtiden har seilt til grensebyen Barca d’Alva.

DAG 6

VALGFRI UTFLUKT I DOURODALEN, FERRADOSA–PINHÃO

Nyt en avslappende formiddag om bord, mens skipet seiler tilbake nedover elven og gjennom slusene ved Pocinho og Valeria. Etter lunsj blir det et kort stopp i Ferradosa, som er utgangspunkt for en valgfri utflukt med buss gjennom vindistriktet. Dere kjører på småveier langs de terrasserte vinmarkene med storslått utsikt over dalen og elven. Underveis blir det besøk og vinsmaking på en lokal quinta (vingård). I mellomtiden seiler skipet til Pinhão, hvor de som har vært på utflukten kommer om bord igjen. Før middag er det tid til å utforske gamlebyen i Pinhão på egen hånd. Byens gamle jernbanestasjon, kjent for sine vakre azulejos (tradisjonelle portugisiske fliser), er vel verdt et besøk. Om kvelden er det festmiddag om bord. Skipet ligger ved kai i Pinhão over natten.

DAG 7

VALGFRI UTFLUKT TIL LAMEGO, PINHÃO–PORTO

Om morgenen er det valgfri utflukt til Lamego med besøk i den vakre barokk-kirken Nossa Senhora dos Remédios, et av Portugals viktigste pilegrimsmål. Etter lunsj om bord kan du slappe av på soldekket mens skipet seiler gjennom flere store sluser, den siste strekningen på vei tilbake til Porto. Ankomst Porto sent om kvelden.

DAG 8

HJEMREISE

Etter frokost forlater vi skipet. Transport til flyplassen og fly tilbake til Norge. Mellom­landing og flybytte underveis.

Del innlegg