REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

Spinat for synet

Du blir ikke bare sterk av spinat. Grønnsaken beskytter også netthinnen og synet ditt.                                                                                                                                      

TEKST: Monika Nordland Yndestad
Artikkelen sto i VI OVER 60 februar 2012

Det er ikke bare Skip­per’n som har godt av spinat. En undersøkelse gjort ved Massachusetts Eye and Ear Infirmary og Harvard University viser at spinat motvirker at netthinnen blir svekket med alderen. Ifølge undersøkelsen er det spe­sielt viktig for personer som har passert 50 år å spise spinat regelmessig. Da reduseres risikoen for tap av skarpsyn på grunn av øyesykdommen macula-degenerasjon.

I salat
Du trenger ikke helle i deg spinat fra boks. Fersk spinat selges i de fleste dagligvare­butikker. Du finner også pakker med spinat i frysedisken. Du kan spise spinat rå i salat eller dampkoke den.

Grønnsaken er svært rik på lutein og zeaxantin, to karoteinoider som forbygger svekkelse av den gule flekken på netthinnen, og som ofte er en årsak til at eldre mister synet. Spinat er mer effektiv enn gulrot i å forebygge svekkelse av netthinnen.

Også bra for synet:
• Kål, appelsin, gresskar, blåbær, bjørnebær, mango

En god porsjon spinat styrker også mer enn synet ditt. 100 gram spinat dekker to tredeler av det daglige behovet for A-vitamin, hele dagsbehovet av folsyre, halvparten av det du trenger av C-vitaminer, og en fjerdedel eller mer av dagsbehovet av magnesium og jern.

Mer glans
Visste du at aprikos gir øynene mer glans? Frukten er også god for synet, enten du spiser den fersk eller tørket. Aprikoser anbefales hvis du har tørre øyne, kløe, kronisk irritasjon. Frukten forebygger også tap av skarpsyn på grunn av svinn av netthinnen og nattblindhet.

Det er sammensetningen i frukten av provitamin A, jern, kalium, basiske salter og andre vitaminer og mineraler som gjør den god for øynene.

Kanskje ikke for ingenting at amerikanske astronauter har hatt egne aprikostrær med seg ut i verdensrommet. De som sliter med øynene, blir i boken Frisk av mat anbefalt å ta en 14 dagers aprikoskur. Den innebærer at du skal spise et halvt kilo godt modne aprikoser daglig i to uker, fortrinnsvis som kveldsmat.

Gulrot gjør godt
Det betyr ikke at du skal droppe gulroten. Dette er en av grønnsakene som er aller rikest på provitamin A (betakaroten). Gulrot gjør godt for både netthinne og nattsyn og kan spises både rå og kokt.

En mellomstor gulrot daglig gir oss mer enn rikelig av den betakaroten en voksen kropp trenger.
Kilder: Frisk av mat, Harvard University

Torskefilet med feta og spinat
2 porsjoner
• 400 gram torskefilet
• 125 gram frisk spinat
• 75 gram mager fetaost
• ½ løk
• 1 ts salt
• ¼ ts nykvernet pepper
• 1 ss nøytral olje
• 1 ss sitronsaft

• Vask spinaten, fjern grove stilker. Rist spinaten tørr. Finhakk løk og skjær fetaosten i terninger. Bland ost med snittet spinat, løk, salt og pepper.
• Smør en ildfast form og dekk bunnen med spinat­blandingen. Del fisken i serverings­stykker og legg den oppå spinatblandingen. Hell sitronsaften over fisken, krydre med salt og pepper.
• Legg aluminiumsfolie over formen og stek den i ovnen på 180 grader i cirka 15 minutter.
• Retten kan serveres med wokkede grønnsaker, naturris eller poteter.
Opplysningskontoret for meieriprodukter

Svinekjøtt med aprikos
2 porsjoner
• 2 ss olivenolje
• 1 rødløk, finhakket
• 1 stor gulrot, i småbiter
• 400 gram svinekjøtt i biter, for eksempel rester av koteletter.
• 4 friske aprikoser
• 1,5 dl appelsinjuice
• ½ ts finhakket, tørket rosmarin
• salt, pepper

• Varm olivenolje i en vid gryte, stek gulrot og rødløk på svak varme til det mykner. Ha kjøttet i gryten, krydre med salt og pepper og stek i noen minutter til. Hakk halvparten av aprikosene og legg dem i gryten sammen med appelsinsaft og rosmarin. Småkok uten lokk fire-fem minutter til kjøtt og gulrot er klart. Ha i resten av aprikosene skåret i biter, og varm opp.
• Server med ovnsbakte poteter og litt salatgrønt.
Den gode greske maten