REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

Mat mot høysnue

Vaksine kan være løsningen om du er sterkt plaget av høysnue. Du kan også forebygge med mat.                                                                                                              

Tekst: Gro Berntzen, foto: Thinkstock
Artikkelen sto i VI OVER 60 mars 2012

Er du allergiker, gjør du lurt i å ha et bevisst forhold til mat og drikke. Er du sterkt plaget er det likevel ikke bra å fjerne matvarer fra kostholdet eller holde seg borte fra ting uten å ha vært gjennom en skikkelig test. Da kan du gå glipp av viktige næringsstoffer.

Styrk immunsystemet
Samtidig vet vi at de allergiske reaksjonene blir sterkere når vi er slitne, stresset og når immun­forsvaret er i ulage. I tillegg til medisinen kan du ha god nytte av å endre livsstil og kostvaner. Har du mindre plager, kan det å endre livsstil og kostvaner i seg selv være nok for å forebygge.

For å unngå angrep må du styrke og avgifte immun­systemet og utsette deg minst mulig for allergener. Enkelte matvarer kan utløse og forverre allergiske reaksjoner.

Det er lurt å unngå tilsetningsstoffer, for eksempel fargestoffer og konserverings­midler og kjente matallergener som egg, fisk, skalldyr, nøtter (særlig peanøtter), melk, sjokolade, hvete, sitrusfrukter og alkoholholdige drikker.

I stedet bør du spise mat som vi vet er bra mot høysnue, som blant annet ­avokado, bønner, rødbeter, bær, brokkoli, squash, gulrøtter, blomkål, grønn te, pepperrot, linser, lakrisrot, rød paprika, tomat, mais, søtpotet og solsikkeolje. For at forebyggingen skal bli effektiv, bør du starte minst en måned før høysnue­sesongen. Hold huset så støvfritt som mulig.

Vegetarisk bønnegryte
Fire porsjoner
• 2 ss solsikkeolje
• 2 gulrøtter i strimler
• 2 pastinakk i strimler
• 100 g sellerirot i strimler
• 3 rødbeter i strimler
• 1 gul løk kuttet i små biter
• ½ grønnsakbuljongterning
• 400 g knuste tomater
• 2 bokser snittebønner
• 1 fedd hvitløk
• 1 klype gressløk
• 2 klyper timian
• 1 ss persille
• 1 ss urtesalt
• Eventuelt litt pepper

Tilberedning
Fres grønnsakene, løken og hvitløken i litt solsikkeolje i cirka fem minutter. Tilsett grønnsakbuljong, tomater, bønner og urter. La det hele koke i 5–8 minutter.
• Serveringstips: Grovt speltbrød

Høysnuelindrer
• 1 ts revet pepperrot
• 1 ts honning
• 1 glass vann

Til urtebrygget
• 2 deler tørket hylleblomst
• 1 del tørket solhatt
• 1 del tørket øyenfryd
• 1 del tørket kamille
• 1 del tørket lakrisrot
• 1 del tørket peppermynte

Bland pepperrot og honning og svelg det sammen med et glass vann. Lag urtebrygget ved å blande sammen urtene og tilsette en teskje av blandingen pr. kopp i en varm tekanne. Hell over kokende vann, og la trekke under lokk i 10 minutter.