REISEGØY: Innholdsrike turer som tar utgangspunkt i hobbyen og interessen til godt voksne. KLIKK HER!

Et aktivt hundeliv

Marit Jæger kan ikke tenke seg et liv uten hund. Den holder henne aktiv og smører mer enn ledd og muskler.

Marit Jæger kan ikke tenke seg et liv uten hund. Den holder henne aktiv og smører mer enn ledd og muskler.

Tekst: Monika Nordland Yndestad, foto: Pål Bentdal
Første gang publisert i VI OVER 60 april 2013

En hund gir eieren både trygghet og kjærlighet. – Et liv uten ville blitt tomt. Jeg hadde heller aldri kommet meg så mye ut. Uansett hvordan dagen ellers har vært, er det alltid noen som venter hjemme og som er glad for å se meg, sier Marit Jæger i Bergen.

Hun er gift og har voksne barn og tre barnebarn som hun gjerne vil være sammen med så mye som mulig. Men hund har hun alltid hatt. Det er en del av livet hennes.

I dag holder Marit kurs for andre hundeeiere, og hun trener selv aktivt med både spor, rundering og lydighet. Det gir henne en ­ekstra friskhet i kinnene, selv om hun som person er et utemenneske.

– Vi trener fast hver onsdag og lørdag, men ofte også om søn­dagen. I tillegg går vi tur hver dag. Det er lettere å komme seg ut av døren når du alltid har en turvenn som vil være med. Jeg går aldri alene, sier hun.

Aktiv tur
Marit og border collien Aic har sitt faste treningsfelt i skogen like bak industribyggene i nærheten av flyplassen. Aic følger nøye med når Marit tar fire forskjellige gjenstander opp av sekken. Det er en halv tennissko, en oppspist tøyleke, en bit av en hageslange og en sammenrullet sokk.

TRENING AV HUND
Felt
Du gjemmer forskjellige gjenstander innenfor et område som er 50 ganger 50 meter. Hunden skal finne det du har lagt ut og bringe tingene tilbake til deg. Kan gjøres alle steder det er mulig å slippe hunden løs, men du skal alltid ha respekt for båndtvang. Det finnes mennesker som er redde for hunder, og andre som er allergiske.

Rundering Her er det mennesker som ligger gjemt. Hunden skal finne dem, og ta med seg et bringkobbel (en lærsylinder eller lignende som er festet til hundens halsbånd) tilbake til eieren for å markere funnet.

Agility Dette er en form for hinderløp for hunder. Agility kan gjøres på spesielle baner der det er bygd opp ulike hindre. Disse eies som regel av en hundeklubb og det kreves at du gjennomfører et kurs før du kan bruke banen. Men det finnes også hinder til salgs i dyrebutikker som du kan sette opp i egen hage og trene hunden din på å forsere.

– Bli, kommanderer hun. Aic følger henne med blikket mens hun går ut i det kuperte terrenget. Snart er hun helt ute av syne, men hunden vet at Marit kommer tilbake. Da vil hun gi ham ordre om å søke etter tennisskoen og det andre som er gjemt mellom busker og kratt. Aic trenger ikke snuse på dem på forhånd. Det er Marits lukt han følger.

Kan komme til nytte
– Felt er en ypperlig aktivitet. Du kan gjøre mye mer med en hund enn bare det å gå tur. En arbeids­hund som min, trenger å trene både muskler og hode, sier hun.

Å lære hunden opp kan komme til nytte på ­andre måter enn du tror. Det fikk Marit nok et bevis på en gang hun og ektemannen var på skogstur med barnebarn. Den minste satt i bæremeis, og de voksne oppdaget etter en stund at den ene skoen til minsten var falt av.

– Da kom det godt med at jeg hadde lært hunden kommandoen «tapt apport», som betyr å ­spore opp ting som er mistet. Han fant skoen, smiler Marit.

Aktivisere hunden
Du trenger ikke være ekspert for å være like aktiv med hunden din. Du trenger heller ikke være spesielt rask til beins.

– Du trenger ikke gå langt for å aktivisere hunden. Et tips er å kaste en håndfull godbiter ut i terrenget og la hunden søke etter dem. Da gir du hunden noe å jobbe med på dager du selv ikke orker eller klarer å gå tur. En halv times søk tilsvarer faktisk flere timer med turgåing, sier Marit.

Du trenger heller ikke gå kurs før du lærer hunden å søke i terrenget. – Bind hunden til et tre og gjem bort en ting eller to som du har tatt med hjemmefra. Få ham til å lete etter disse. Det er ikke mer komplisert enn det.

Viktig å komme seg ut

For hunden gir søk god hodetrening. Og eieren kommer seg ut. – Men det beste er selvsagt at også eieren beveger seg. Det er spesielt viktig når du blir eldre. Vi stivner lettere, og legger vi først på oss er det vanskelig å få det av. Selv går jeg helst tur i terreng. Det er lettere for kroppen, sier hun.

Aic er ferdig med søket. Han har funnet det han skulle. Marit henter frem en ball. Hunden bøyer hodet og følger hver eneste bevegelse med øynene. Den er klar uansett hvor ballen blir kastet.

En lyttevenn
– Han er så lydhør. Jeg blir fortsatt overrasket over hvor lettlært og intelligent en hund kan være, og hvor mye de oppfatter.

For det har vært grå dager også i Marits liv. Da har hun tatt hund og varm drikke med seg opp på en fjelltopp. – Der har vi filosofert litt sammen, og løst opp i det som var vanskelig. En hund er flink til å lytte og den er til stede for deg.

Du forplikter deg
Ikke alle med hund utnytter like godt den mulig­heten en firbeint venn gir. Når det regner sidelengs er det heller ikke alltid fristende å gå ut.

– Noen er ivrige, men det er slett ikke alle som er like flinke til å komme seg opp av sofaen. ­Andre tror det holder å gå rundt kvartalet, og det er greit nok hvis poenget er at hunden skal gjøre fra seg. Men det holder ikke som tur, sier hun.

En hund skal luftes før jobb. Like viktig er det å ta hunden med ut når du kommer hjem fra jobb. – Husk at den har ligget og sovet mesteparten av tiden du har vært på jobb, og derfor har behov for å bevege seg, sier Marit.

Du må ha lyst
Det er også viktig å vite at det koster å ha hund. Den trenger riktig fôr, og blir den syk er det dyrt å gå til veterinær. Alle hundeeiere bør tegne forsikring.

– Du må vite at dette er noe du virkelig har lyst til. Hunden trenger deg 365 dager i året i 10 til 14 år, påpeker Marit.

Det er ikke det samme hvilken type hund du skaffer deg. En arbeidshund som for eksempel border collie trenger mer trening og aktiviteter enn mange andre hunderaser.

– Ikke ha hastverk. Bruk tid på å gå på utstillinger, se på de forskjellige hundene og snakk med eierne. Har du passert 60 og ikke er hundevant, kjøper du en hund som er tilpasset ditt fysiske behov, sier Marit.

Ingen bånd
Det betyr ikke at du er bundet hver eneste dag. Marit drar på ferie som de fleste andre. Da er Aic på kennel.

– Jeg føler meg ikke bundet. Aic er kompisen min. Alle som har kontakt med dyr vet hvor mye de kan bety. Det er ikke uten grunn at flere sykehjem og andre institusjoner har skaffet seg dyr. Det gjør noe med oss når vi får klappe og kose med en pelskledd venn som alltid er glad for å se oss, sier Marit, som selv er miljøarbeider på et dagsenter for psykiatriske pasienter.

Fikk abstinens
– Jeg er opptatt av at alle må få mulighet til å komme seg ut. Og vet du hva? I min tidligere selgerjobb måtte jeg reise en del, og da fikk jeg faktisk abstinens hvis jeg måtte være for lenge borte fra hunden. Det hendte jeg ringte til mannen min på vei hjem for å forsikre meg om at han ventet med å gå ut til jeg var hjemme og også fikk være med, smiler Marit Jæger.

Ny artikkel under bildet

Marit Jæger med hund.

Marit Jæger med hund.

Stor interesse blant voksne folk

Det er en rundt en halv million hunder i Norge. Norsk Kennel Klubb opplever stor interesse blant de godt voksne. 15 prosent av medlemmene våre er over 60 år. Da har barna flyttet og folk har mer tid. Det er ganske mange i denne aldersgruppen som hevder seg godt i hundesport, sier ­kommunikasjons­ansvarlig Stephanka Horakova i Norsk Kennel Klubb (NKK).

En hund er glad i eieren sin uansett om eieren er gammel eller ung. Undersøkelser NKK har gjort, viser at den gir eieren økt livskvalitet bare ved å være til stede.

– En hund gir folk en grunn til å stå opp og kan gjøre at mennesker setter dens behov foran sine egne. Det gjør det lettere å komme seg ut. Hunden lindrer også ensomhet, sier Horakova. Det kan også være avstressende å være sammen med en hund. Forskning har vist at den kan senke både blodtrykk og puls.

– En hund trenger stell, mat og vann, pelspleie og annen omsorg. Det betyr at noen trenger deg, og det er viktig for alle, sier Horakova. Hun sier at det finnes en hunderase som passer alle, selv de som ikke er så mobile.

– Noen vegrer seg mot å kjøpe hund fordi de tror at de må gå lange turer hver eneste dag, men det er ikke slik. Det er viktig å gå en tur med hunden, men like viktig er det å trene den mentalt, for eksempel gjennom feltsøk. Får hunden trene hodet sitt, kan det være nok å gå en tur rundt kvartalet etterpå, sier Stephanka Horakova.

Men det er viktig å velge en rase som ikke vokser eieren over hodet fordi den har et aktivitetsbehov som eieren ikke kan håndtere. – En hvalpeperiode kan også være krevende. De som ikke orker det kan heller vurdere en voksen omplasseringshund, sier hun.